Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana

Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Mynář vzkazuje svému lidu: my jsme páni, ty drž hubu. Ale lid si ho stejně upeče

Prezidentův fámulus Mynář si udělal zabíjačku jen pro pár lidí, protože hrozilo, že mu prase chcípne, jelikož nebylo čím ho krmit. Chacha! Sám prý přijel později a to měl, podle skvělé poznámky v diskuzi na internetu, kliku, protože přijet ráno, řezník se mohl snadno splést, komu dá tu ránu.

Poznámka to byla drsná jako Mynářovy způsoby. Není pořádný kancléř, nemá prověrku, je jen prezidentův poskok, i když není už dlouho jasné, kdo z těch dvou poskakuje a kdo poroučí.

Ale i pro poskoka platí všechny předpisy stran karantény. Nechápu, proč tam nevlítla policie a nezvětřila tu sešlost, která si dala prasečí žranici změřit doktorkou, aby si byla jista, že nemá tu nemoc. Doktorka vydala na povel jakési bleskové dobrozdání, zatímco obyčejní lidé na to čekají týden. Je to jak ze satiry K. H. Havlíčka, oni neobyčejní nahoře žerou, oni dole dostávají pokuty od četníků, když se nechovají správně.

Prase peče prase, to je titul pro komedii. A myslí si, prase, že to tak bude do nekonečna, že v této republice bude mít hrstka darebáků nahoře věčný pardon od zákonů. Ale už v pondělí, ledva si policejní prezident přečte tuto glosu, zahájí orgány činné v trestním řízení s Mynářem obvyklý postup s výsledkem, který my, obyčejní občané víme už teď. Kdo není Mynář, ten by takovou zabíjačku odskákal.

Je to nařvaná malichernost, ze stovek takových se skládá náš dnešní život. My jsme páni, tramtará, vy držte hubu. Mynář neví, že výsady jednou skončí a pak bude halt ouvej. Lid upeče si Mynáře.