Češi vzali útokem hobbymarkety - ilustrační snímek

Češi vzali útokem hobbymarkety - ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Lidem docházely krbové vložky a štuky. Hrozily nepokoje, vysvětluje Babiš otevření hobby marketů

„Otevřeli hobby markety, aby si lidi mohli nakoupit materiál a vyrábět si doma rakve,“ to si podle průzkumu myslí většina Čechů o skutečnosti, že se vláda rozhodla, že ještě před Velikonocemi otevře Hobby markety. Myšlenka o domácí výrobě rakví se nemusí jevit jako nereálná vzhledem k tomu, že lidé si doma sami vyrábějí roušky, přičemž právě pro tyto účely vláda otevřela galanterie.

Tuto skutečnost však rezolutně vyvrací premiér Andrej Babiš, který tvrdí, že otevření Hobby marketů mělo úplně jiný důvod.

„Po těch čtyřech týdnech krizového stavu začaly lidem doma zoufale docházet stěžejní a základní předměty jako jsou například krbové vložky, štuky, Vinylové podlahy nebo třeba zahradní jezírka. Hrozilo, že lidé bez štuků či zahradních jezírek vezmou věci do svých rukou, začnou nepokoje, rabování a možná i kanibalismus. V takovém případě by zplošťování křivky nevycházelo podle plánů. Musíme lidem dát, co potřebují pro život. Jasně, ten jeden dva týdny člověk zkousne zuby a bez polyuretanové pěny nějak vydrží. Nelze ale bez polyuretanové pěny vydržet déle než čtyři měsíce. Jsme jenom lidé a máme své potřeby. Právě proto jsme se rozhodli otevřít Hobby markety,“ vysvětlil premiér Andrej Babiš.

„Už to nešlo vydržet. Už jsem ryl držkou v zemi. Nutně jsem potřeboval ocelovou zárubeň pro přesné zdění. Myslel jsem, že to zvládnu bez ní, ale nešlo to. Už jsem fakt myslel, že bez ocelové zárubně nemá život smysl. Že prostě vezmu nůž a půjdu do ulic někoho pobodat. Naštěstí otevřeli OBI a já okamžitě pro jednu zárubeň hned zajel. Bylo to za pět minut dvanáct,“ tvrdí s úlevou hlase pan Antonín. Jeden z mnoha lidí, co by bez otevření Hobby marketů další týden nepřežili.

„Dětem zavřely školu, takže je s manželem učíme doma a je to teda síla. Přestáváme to zvládat. Plus dětem vyrostli nohy, boty jim jsou malé a obuvnictví jsou zavřená. Synovi lezou vlasy do očí, takže začíná šilhat, ale ke kadeřnici nepůjdeme, protože ta má zavřeno. Naštěstí, ale teď otevřeli Uni Hobby, tak jsme tam okamžitě s celou rodinou zajeli a koupili třicet kilo stropních desek. Věřím, že teď už bude líp,“ usmívala se paní Kateřina, která nyní svým dětem konečně bude moct v Uni Hobby koupit asfaltové krytiny.

Jak je vidět, tak na první pohled chaotické jednání vlády má pevné základy a otevření hobby marketů mělo opravdu smysl.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že současná epidemie koronaviru odhaluje potíže českého zdravotnictví.