Heung-Min Son se raduje po své trefě do sítě Dortmundu

Heung-Min Son se raduje po své trefě do sítě Dortmundu Zdroj: ČTK

Z karantény do karantény a ještě na vojnu. Hvězda Tottenhamu zažívá symbolický příběh dnešní doby

Profesionální fotbalisty karanténa vyřadila z tréninků, někteří ale během epidemie zažijí zápřah, který by vydal za dvě zimní soustředění. Hráče londýnského Tottenhamu Heung-Min Sona čeká třítýdenní povinná služba u jihokorejských mariňáků, ještě před ní ale stihl dvě cestovatelské karantény a zažívá příběh typický pro koronavirovou dobu.

Poslední dva měsíce Sonova života ve zkratce ukazují, co všechno se ve světě v covidové době změnilo. 16. února si v zápase Premier League s Aston Villou zlomil ruku a odcestoval na operaci do Soulu. Odtamtud pak letěl zpátky do Anglie, kde ale byly Jižní Korea spolu s Čínou brány za rizikové země, a tak musel do dvoutýdenní domácí karantény.

Z karantény do karantény

Zrovna době, kdy už by se Son s vyléčenou rukou býval mohl pomalu zapojovat do tréninku, se pak 13. března rozhodlo o přerušení anglické ligy. Devětaosmdesátinásobný reprezentant Jižní Koreje se tak na konci března rozhodl opět vrátit domů a splnit si povinnou vojenskou službu, z níž byl předtím jako profi-sportovec uvolňován.

Na korejský poloostrov se ale vrátil v době, kdy už má zase Korea pandemickou situaci pod kontrolou a původně „promořující“ Británii považuje za zdroj nákazy. Z jedné karantény tak přeletěl do druhé a před nástupem k námořním jednotkám, který ho čeká 20. dubna, se musel ještě další dva týdny připravovat individuálně doma.

Povinnost vojenské služby pro muže platí v Jižní Koreji na základě zákona z roku 1949. Ani profesionální sportovci nebo umělci z ní nebývají uvolnění, Son ji ale doteď mohl odkládat, protože už jako šestnáctiletý působil v německé Bundeslize a v osmnácti hrál pravidelně za Hamburk.

Vykopal si výjimku

Běžně pak taková vojna trvá 18 až 24 měsíců, od 80. let ale platí ještě jedna úprava – výhra na Asijských hrách nebo medaile z olympiády znamenají možnost si službu zkrátit na několik týdnů. Sloužit můžou buď čtyři týdny s armádou, nebo o týden méně u mariňáků

Son na tuto výjimku nakonec taky dosáhl, ale měl k ní dost trnitou cestu – kvůli nesouhlasu klubů, kde působil, si nezahrál na olympiádě v Londýně v roce 2012 ani na Asijských hrách 2014. V obou případech přitom Korea dosáhla na úspěch, který by ho od občanské povinnosti osvobodil.

Předloni už ale s nároďákem Asijské hry po dramatickém finále proti Japonsku vyhrál, odpuštění dlouhého typu výcviku pro něj tím pádem platí. Třítýdenní službě s námořnictvem na ostrově Čedžu se ale nevyhne. Příští týden tím pádem nastoupí k možná zatím nejnáročnější předsezonní přípravě. Po návratu do Londýna si ji může podomácku prodloužit, nejspíš bude muset zase do karantény.