Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Sheron

Itálie zabavila dezinfekční gely pro Švýcarsko aneb Když státy kradou


Státy zasažené koronavirem si navzájem zabavují dodávky zdravotnického materiálu. V době „válečného stavu“ a strachu o život to lze pochopit, ale krádež zůstává krádeží. Češi zabavili dodávky roušek Italům, Němci Švýcarům a teď Italové zabavili dezinfekci pro Švýcarsko. Je to mentalita rabování a musíme si přát, aby se svět zase vrátil do normálu.

Každý si asi vybaví český příklad, kdy hejtman Ústeckého kraje na základě pokynu od ministra vnitra zabavil za asistence policie v celním skladu v Lovosicích stovky tisíc roušek. Představitelé státu mluvili o překupnících a šmelinářích. „Nepřipadá v úvahu, aby se kdokoliv takto nemorálně obohacoval na situaci, kdy jsou zdravotníci i běžní občané v ohrožení života. Proto jsem požádal hejtmana Bubeníčka, aby v souladu se zákonem konal a roušky zajistil,“ uvedl ministr Hamáček. Pak se ukázalo, že šlo o materiál Červeného kříže sesbíraný dobrovolníky v Číně a určený pro Číňany v Itálii, tedy o humanitární zásilku. Ministr vnitra se nakonec omluvil a do Itálie poslal náhradní zásilku.

Ve stejné době zabavilo Německo na hranici kamion s 300 tisíci čínských roušek pro Švýcarsko a německá vláda zásilku pustila dál až po jednání švýcarského ministra průmyslu s německým velvyslancem. Středočeská hejtmanka Jermanová informovala, že Německo zadrželo kamion roušek pro benešovskou nemocnici. Německo to ale popřelo, kamion se dál hledá a nemocnice zřejmě jen naletěla podvodníkovi.

Nejnovější příklad je z Itálie. Italská celní správa zadržela kamion s desinfekčním gelem pro švýcarského dovozce. Švýcarská asociace silniční dopravy to označila za „státní loupež“. Dodávka v hodnotě 30 tisíc franků byla objednána od německého výrobce, jehož továrna je ovšem umístěná v Itálii. Itálie uvádí, že poskytne švýcarské firmě kompenzaci, nyní ale bude gel použit pro potřeby civilní ochrany příhraničního města Domodossola.

Evropská komise vyzvala země EU, aby přestaly blokovat vývoz ochranných prostředků do Švýcarska a ESVO. Mezi prvními zeměmi, které zakázaly už na začátku března vývoz zdravotního materiálu, byly Česká republika a Německo. Za to si také vysloužily kritiku Evropské komise.

Zákazy vývozu zdravotního materiálu lze v době epidemie a nedostatku základního vybavení chápat. Sobecké potřeby vlastních občanů mají přednost před zahraničními závazky. Zabavování by se ale nemělo vztahovat na již objednané a zaplacené zásilky nebo na zásilky, které danou zemí jen přejíždí.

Šrámy a křivdy z této mimořádné situace asi ještě dlouho zůstanou. Zabavování zdravotního materiálu je „mentalitou rabování“ vedenou základním pudem a strachem o život. Ta pak vede jen k válce všech proti všem a iracionalitě. Nesmíme připustit, aby se to stalo novou normou. Všechna nouzová opatření musí zmizet z našich životů hned, jak epidemie pomine.