Video placeholde

Epidemiolog: Koronavirem se zřejmě můžete nakazit několikrát, nezbavíme se ho, roušky budou strašně důležité

Epidemii opravdu zvládneme, ale musíme být všichni zodpovědní a dodržovat pravidla, říká hlavní epidemiolog a infektolog z IKEM Petr Smejkal, který je taky členem občanské iniciativy KoroNERV. Nesmíme podle něj zadusit ekonomiku a společnost, je třeba najít kompromisní cestu. V rozhovoru popisuje, jak by mohla vypadat.

Vyhráli jsme bitvy, ale válka ještě vyhraná není, jsme tak ve třetině, míní Smejkal. O viru se ale dozvídáme víc. Klíčové je hlavně to, jak funguje získávání protilátek a imunity. Člověk s těžším průběhem nemoci zřejmě získá imunitu větší. Je možné se po nějaké době nakazit znovu, průběh pak je mírnější. Zdůrazňuje, že se nesmíme zaměřovat jen na jedno číslo a porovnávat třeba počet mrtvých se Švédskem. Ve výsledku na tom totiž možná budeme stejně, jen víc poškozenou ekonomikou.

Hlavní cesta dopředu je dodržování pravidel a opatření, tedy nošení roušek, mytí rukou a udržování odstupu od dalších lidí. Pomůže ale taky chytrá karanténa. Podle Smejkala si zároveň musíme připustit, že epidemie někde utíkat bude a není to tragédie. Brání se slovu promořování, přestože s ním sám přišel, mluví namísto toho o imunizaci, která bude postupně muset proběhnout. Koronavirus tu s námi bude hodně dlouho.

Je to na každém z nás, ne na vládě. Jsem šťastný, že jsem z Čech, je neuvěřitelné, co tu lidi zvládnou, a je to naše zásluha, říká Smejkal. Zároveň upozorňuje, že epidemie odhalila dlouhodobé velké problémy zdravotnictví, mluví hlavně o situaci sester a personálu obecně. Nejde přitom o peníze, ale o nutnosti hlubších systémových změn, které musí přijít.

Jak dlouho budeme žít s koronavirem? Jak by mohly teď fungovat obchody a restaurace? Proč je vůbec nejdůležitější nošení roušek a mytí rukou? Co už o novém koronaviru víme? Jak může fungovat promořování populace a kolik lidí je teď nakažených? A co je špatně v českém zdravotnictví a jak se to teď ukazuje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>