Zdroj: Shutterstock

„Všechno dobrý“, vzkazuje Komárkova nadace seniorům

Podporu v současnosti nejohroženější skupině obyvatel - seniorům - spustila hned na začátku pandemie rodinná nadace Karla Komárka (KKFF). Rychle nabízí peníze organizacím zaměřeným na péči o seniory. 

Dále pomáhá s pozitivní osvětou pro aktivní starší lidi a právě spustila web www.vsechnodobry.cz a s ním spojenou televizní kampaň.

„Naší výhodou je rychlost. Spojili jsme se s Životem 90 a nadačním fondem Via Clarita a rozjeli dva projekty pro seniory. Granty a osvětu. Každý den schvalujeme granty a posíláme peníze pečovatelským službám, domovům pro seniory, mobilním hospicům a dalším. Jsme s nimi v denním kontaktu. Mají náš obdiv a úctu za to, co dělají a s jakým ohromným nasazením. V této chvíli jim chybí peníze na všechno: na zaplacení roušek, respirátorů, ochranných obleků, ale i přesčasů, desinfekcí, na benzín…,“ říká Luboš Veselý ředitel rodinné nadace manželů Komárkových.

Od spuštění výzvy se na KKFF hrnou dotazy a po dvou týdnech má nadace 170 žádostí, z toho téměř dvě třetiny již odbavila.

Většinou jsou potřeba rychlé zdroje pro nákup ochranných pomůcek, kterých nejenže je nedostatek, ale společnosti ( radši organizace) pečující o seniory na ně nemají dost peněz. Jedná se hlavně o roušky, desinfekce, jednorázové rukavice, respirátory, ochranné obleky. Ale třeba i speciální talíře, které umožňují servírovat děleně stravu v alzheimer centrech nebo jednorázové nádobí.

Dále podporu dostávají organizace, které mají denní stacionáře a aktivizační centra. Díky uzavření těchto zařízení přišly o značnou část příjmů. Jejich zaměstnanci se často byli schopni rychle přeorientovat na to nejdůležitější: dnes nabízejí asistenční a pečovatelské služby doma, rozváží nákupy, léky, roušky, pomáhají s hygienou. Díky podpoře nadace mohou částečně pokrýt zvýšené náklady na pohonné hmoty, režii, a i na mzdy, které dřív platily z příjmů, které teď nemají.

Poslední významnou část tvoří příspěvky organizacím, které pro seniory pořádají on-line aktivity nahrazující ty, na které byli zvyklí před koronavirem (divadlo, výlety, galerie atd.) “Jsme ve stálém kontaktu s lidmi v terénu, kteří pečují o seniory. Je neuvěřitelné, jak se vyrovnávají s obtížnými podmínkami. Často slyšíme i to, že jsou vděční i za to, že si na ně někdo vzpomněl. Kromě peněz má tato výzva i široký lidský rozměr,” říká Dagmar Goldmannová z nadačního fondu Via Clarita, která je do projektu zapojena. “Ví se od samého začátku pandemie, že senioři jsou tou nejohroženější skupinou. Ve skutečnosti je ale podpora státu těmto organizacím nedostatečná,” říká ředitel KKFF Luboš Veselý. Zakladatelé nadace (Karel a Štěpánka Komárkovi) počítají s tím, že podpora se bude pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Organizace zaměřené na seniory především oceňují rychlost s jakou jsou granty posuzovány. “Denně dostáváme desítky nových požadavků, a snažíme se je vyřešit do 5 pracovních dnů tak, aby do týdne měl žadatel případně peníze na účtu.” doplnil Veselý. Kromě grantů zahajuje KKFF ve spolupráci s organizací  Život 90 osvětovou kampaň pro všechny aktivní seniory. Na webu www.vsechnodobry.cz najdou informace, které jim mohou usnadnit život v izolaci během nouzového stavu.

Najdou tam nejen telefonní čísla na bezplatné krizové a konzultační linky, ale i videa s jógou a cvičením, on-line divadelní představení, výstavy či bezplatné kurzy. “Ocenili jsme rychlost, vstřícnost a okamžité pochopení současných problémů,” uvedl ke spolupráci s rodinnou nadací Karla Komárka Jaroslav Lorman, ředitel Život 90.