Umělci z Českého národního symfonického orchestru zahrají online

Umělci z Českého národního symfonického orchestru zahrají online Zdroj: ČNSO

Český národní symfonický orchestr online. Umělci odehrají své koncerty na Facebooku

Vzhledem k stávající situaci ohledně Covid-19 se v Česku ruší stovky kulturních událostí. Někteří umělci a tělesa tak přesunuli svá představení na sociální sítě, aby je posluchači mohli sledovat z bezpečí svých domovů. Nejinak tomu je i v případě Českého národního symfonického orchestru. Ten se rozhodl skrze platformu Donio, kde mohou lidé přispívat libovolnou částkou, podpořit ty, kterých se současný stav dotkl nejvíce. Jedná se o neziskovou organizaci Sue Ryder, která poskytuje sociální služby seniorům. Právě oni jsou v této koronavirové době nejvíce ohroženou skupinou a o to víc potřebují pomoci.

Online koncerty, které budou mít možnost posluchači vidět prostřednictvím internetové televize Mall.tv a za podpory časopisu Reflex, budou v režii tří jazzových uskupení z řad umělců ČNSO. Konkrétně se jedná o skupiny Jazz Efterrätt, Tribute2Headhunters a The Loop Jazz Orchestra. Vysílat se bude z hostivařského nahrávacího studia ČNSO a koncerty proběhnou 13., 15., a 17. dubna 2020 vždy od 17:00.

První z kapel, Jazz Efterrätt, byla založena v roce 1998 kytaristou Lukášem Chejnem. Společně s ním ji tvoří Vít Pospíšil, Tomáš Uhlík, Ondřej Pomajsl a Martin Plachý. V jejich repertoáru jsou jazzové standardy hrané převážně ve funky rytmu. Druhá kapela Tribute2Headhunters vystupuje ve složení Lukáš Chejn, Vít Pospíšil, Tomáš Uhlík, Otto Hejnic, David Fárek a Jan Hasenöhrl. Mimo jiné hrají repertoár kultovního pianisty Herbieho Hancocka, který ve své hudbě kombinuje prvky rocku, funku, soulu a jazzu. Třetím uskupením je The Loop Jazz Orchestra, konkrétně projekt Jazz on Screen. Inicioval ho Jan Hasenöhrl spolu s Lukášem Chejnem a Vítem Pospíšilem. Ten je také autorem většiny aranžmá. Hudebníci z The Loop Jazz Orchestra aranžují jazzové skladby a melodie, jež byly použity ve světové kinematografii.

Vysílání těchto tří koncertů bude probíhat na facebookové stránce časopisu Reflex a internetové televizi Mall.tv. Ředitel Českého národního symfonického orchestru a iniciátor koncertů na síti Jan Hasenöhrl se vyjádřil k akci takto: „Jeden z hlavních důvodů, proč se s chutí zúčastním koncertů pro můj oblíbený časopis, je chuť si zahrát. Ruku v ruce s ním je můj obdiv a vděk vůči všem redaktorům Reflexu. Nemohu samozřejmě zapomenout na diváky, dočasné zajatce jejich domovů a případné příznivce jazzu. Těm všem chceme zpestřit pár hodin.“ Je tedy více než jasné, co se umělci snaží ukázat. Že i v této nelehké situaci je potřeba udržet hudbu jako společenský fenomén v povědomí. Její funkce je totiž především sociální a koncerty na síti jsou toho důkazem.

A proto přichází v polovině dubna s nabídkou nového webu Netconcert, který bude přinášet nejen to nejlepší z uplynulé produkce ČNSO a Prague Proms, a také nové projekty, vznikající ve Studiu CNSO Gallery, ve spolupráci s předními sólisty, jazzmany, a komorními soubory.