Svelte Venus

Svelte Venus Zdroj: Archiv Reflexu

A zrodí se hvězdy...
Obálka Conana z Cimmerie 2
Obálka komiksu Jack Wolfgang
Modrá Crew #13: Kroniky legie #1, 2
Obálka komiksu Singl
5
Fotogalerie

Komiksy za doby koronavirové aneb Jak se s tím perou superhrdinové

Současná situace dopadla tvrdě také na knižní byznys. Krach nehrozí jen malým nakladatelům, v ohrožení jsou i ti velcí. Jak se k době virové staví komiksová scéna? Někdo dal obří slevy, někdo obsah zdarma, někdo zarytě mlčí a čeká, co se stane.

Pro český trh je situace naprosto neúnosná. Nakladatelé (a jejich pracovníci), tiskárny, distribuce a knihkupectví tvoří velice křehké soukolí, které hrozí zadrhnutím posledních patnáct let. Pokud se jedno kolo rozlomí, půjde ke dnu celý byznys, který minulý rok pomalu mířil k obratu 9 miliard korun. A zlomilo se to poslední – všechna knihkupectví mají spuštěné rolety. Snad po Velikonocích. Ale situace se mění každým okamžikem.

Ono plánovat vydávání knih není jednoduchá věc, zejména pokud se dostanete nad určitý počet titulů ročně. Jistě, vždycky se může něco zadrhnout, ale to se dá případně něco předřadit a něco zase posunout. Jenže teď se stroje zastavily docela. Knihy přestaly vycházet. To neznamená, že se netisknou. Tiskárny někdy potřebují na tisk i měsíc, takže stále ještě dobíhají poslední tituly zadané těsně před eskalací situace.

Počkat, nebo nepočkat?

Kdo má vlastní distribuci, dá knihy alespoň do ní, takže věrní a informovaní zákazníci je najdou. To je případ třeba posledního dílu skvělé řady Gotham Central, kterou vydává BB/art. Můžete zakoupit přímo v síti Comics Point patřící do stejné stáje. Největším hráčem na trhu je vydavatelství Crew, které nejistě přešlapuje na místě. Kupříkladu Caravagio Mila Manary je takový Schrödingerův komiks.Dlouho byl vydaný/nevydaný. Vzhledem k absenci prodejních kanálů čekal na uvolnění situace, ale fanoušci sami uprosili vydavatele, aby knihu pustil do prodeje alespoň přes e-shop (recenzi chystáme).

Nakladatelství Argo má Kosmas.cz, kde se dají tituly také bez obtíží objednat a na připravovaných titulech se nadále pracuje. Všichni doufají, že se něco stane, ale v zásadě nikdo neví nic. Ale situace se mění každým okamžikem, a než byl tento článek hotový, objevila další iniciativa na podporu vydavatelů komiksů a fantastiky. Na Startovači spustil Mikoláš Tuček z Blate Night Show podporu, kde všichni doposud jmenovaní nabízejí tajemné balíky komiksů za polovinu ceny. Akce ještě nějakou dobu potrvá, tak máte šanci.

Vycházející hvězdy vyjdou

Jsou zde ale také výjimky. Vydavatelství Comics Centrum již před lety zvolilo zcela odlišný model. Distribuce používá jako doplňkového prodejce svých titulů. O to pevněji stojí na fanouškovské základně, což se ukazuje jako více než prozíravé řešení. Komunita má cenu zlata!

Některé z titulů jsou k dostání pouze na objednání a z těch se pak často stávají sběratelské rarity. To by mohl být i případ nejnověji oznámeného komiksu. A zrodí se hvězdy... slavného scenáristy J. M. Straczynského budou mít přes tisíc stran a za 2900 Kč si je mohou fanoušci objednat ZDE.

Nejde přitom o řadu v Česku neznámou; první dva díly komiksu, který vycházel v originále v letech 1999-2005, vyšly i česky v nakladatelství Crew, ale trh na ně ještě nebyl připravený. Ve vydávání se nepokračovalo, až se Comics Centrum rozhodlo vyrukovat s kompendiem, a to za časů korony. Nejde o nejmenší částku, ale máte na 100 % jistotu, že podporujete svého oblíbeného nakladatele. A o to tu teď jde zejména – nenechat umřít knižní branži. Na rozdíl od superhrdinů by nebylo tak jednoduché ji zase oživit.

V zahraničí jede elektronický komiks

Situace v zahraničí je obdobná, slevy vládnou vydavatelům, situace se rychle mění a nejlépe mapuje aktuální stav blog Beat Comics Culture, kde se dočtete, jak to právě kdo vidí. A na závěr snad už jen pro milovníky hanbatých komiksů japonského typu informace, že server FAKKU dal po dobu karantény v rámci iniciativy Stay the fuck at home zadarmo k vidění (a evidentně nejen k němu) velkou řádku pěkně prasáckých příběhů.