Prezident Miloš Zeman jednal v Lánech s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). (4.4.2020)

Prezident Miloš Zeman jednal v Lánech s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). (4.4.2020) Zdroj: reprofoto Twitter

Oběd v Lánech: Všechno jídlo na stole bylo ve formě čípků, roušky si nikdo nesundal, vysvětluje Zeman

Poměrně veliké pozdvižení vyvolala fotografie z porady expertního týmu Miloše Zemana v Lánech, kde na stole před experty a jinými hosty leží na talířích jídlo ke konzumaci. Po zveřejnění této fotografie se okamžitě začaly šířit spekulace, jak experti mohli jíst jídlo přes roušky.

„Já chápu, že média shání senzace, kde se dá, a že Pražská kavárna ráda spekuluje a fabuluje, ale tentokrát ani jedna střela netrefila cíl. Ano, na stolech před mými hosty byly různé pokrmy. To je fakt, který nepopírám. Co ale kategoricky popírám, je skutečnost, že by kdokoliv z expertního týmu toto jídlo konzumoval orálně. Právě pro účely schůzek s občerstvením v době koronaviru jsem nechal připravit jídlo ve formě čípků. Tedy hosté při konzumaci občerstvení měli roušku stále na obličeji a jen si jídlo diskrétně stranou od stolu zavedli, objasňoval Miloš Zeman, jak probíhalo občerstvení. „Všichni si pochutnali,“ dodal se šibalským úsměvem.

Za situace, kdy bylo jídlo opravdu ve formě čípků, a tedy nebylo konzumováno orálně, lze tedy předpokládat, že všichni účastníci schůzky své roušky z obličejů nejen nesundali, ale ani si za ně pokoutně nic nestrkali.

„Je to přesně tak, jak tvrdí pan prezident. Nevím, proč se z toho zase musela dělat senzace. Všichni jsme měli roušky nasazené. Jídlo na stolech prošlo lubrikanizací, tedy již ani nebylo vhodné pro orální užití. Jídlo ve formě čípků jsem doposud neokusil a za sebe můžu přiznat, že do budoucna nic podobného neplánuju. Požitek z jídla nebyl takový, jak bych očekával, ale byl jsem na návštěvě a bylo by neslušné pohoštění odmítnout. Zavedl jsem si kousek klobásy a asi tři kousky sýra,“ přiznal Jan Hamáček.

„Já jídlo ve formě čípků neodsuzuju. V dnešní době určitě najde uplatnění a záleží na vkusu strávníka, zda upřednostní klasické jídlo, či čípkovou verzi. Já tu nejsem od toho, abych soudil druhé. Co nevyhovuje mně, druhý může přijmout s nadšením. Například Jiří Ovčáček si občerstvení formou čípků velmi pochvaloval a při konzumaci okurky či banánu dokonce gurmánsky slastně hekal. Jak říkám, asi je to hodně individuální. Každopádně při konzumaci čípkového jídla odpadá nutnost sundávat si roušky, což je v dnešní době potřeba,“ uzavřel myšlenku Jan Hamáček.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Chaotické chování dvojice Babiš-Schillerová je však smutnou realitou.