Video placeholde

Rosťa Novák: Jel jsem na doraz a tělo vyplo, v očích táty vidím poprvé strach, zachránit se musíme sami

Deset let Cirku La Putyka, velké zdravotní problémy i zachraňování souboru v době koronaviru. Principál Cirku La Putyka Rosťa Novák říká, že na pomoc vlády nespoléhají a chtějí to zvládnout sami, respektive s pomocí svých fanoušků. Má za sebou roky tvrdé práce a jízdy na doraz, které odnášela jeho rodina i tělo.

Poprvé jsem viděl v očích táty strach, říká Rosťa Novák o dopadu koronaviru na život kolem něj. Vidí ho ale i tak trochu jako příležitost zastavit se a hledat novou energii, restartovat. Popisuje, jak je těžké přijít o kontakt s diváky a jak neuvěřitelný pocit byla děkovačka do prázdného sálu během streamu, který ale sledovaly tisíce lidí.

Cirk La Putyka vydrží do srpna, pak bude na nule. Snaží se udržet co nejvíc lidí a pomáhat i potřebným v okolí, třeba seniorům. Soubor měl velké plány a chystal zásadní představení, to vše během týdnů padlo. Teď se ale rodí něco nového. Problémy přitom má celá nezávislá kulturní scéna a vláda zatím nepřišla s ničím, co by pomohlo.

Rosťa Novák v rozhovoru otevřeně popisuje, jaké dopady mělo absolutní soustředění na práci na jeho zdraví. Loni se objevily velké problémy, tělo tak trochu vyplo. Lékaři nevěděli, co s ním je, a nakonec mu vzali mandle. Umělec líčí bolesti, ve kterých byl, i důvody, které ho zřejmě do toho stavu přivedly. Práci prostě dával až příliš. Teď je ale při pohledu dopředu vlastně optimista.

Jaké dopady měly poslední roky na jeho rodinu? Lituje něčeho? Daří se Cirku La Putyka fungovat v době koronaviru a jak ho chce Rosťa Novák zachránit? A v čem je koronavirus nebezpečí a v čem příležitost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>