Elitní český ultramaratonec Radek Brunner na archivním snímku po slavném závodě z Atén do Sparty, kde už třikrát získal umístění na stupních vítězů

Elitní český ultramaratonec Radek Brunner na archivním snímku po slavném závodě z Atén do Sparty, kde už třikrát získal umístění na stupních vítězů Zdroj: Sparta Photography Club

Čech Radek Brunner uběhl v karanténě doma na páse přes 400 kilometrů. Získal světové stříbro

Je to výkon z kategorie snů! Český ultramaratonec Radek Brunner naběhal od soboty na svém domácím běžeckém trenažéru 415,4 kilometrů. Obsadil tak druhé místo v karanténním ultramaratónu, kterého se zúčastnilo na celém světe celkem 2 411 běžců. Brunner skončil po 62 hodinách, kdy podle rozhodčích nenastoupil včas k dalšímu kolu.

Pravidla závodu stanovila, že účastníci musí za každou hodinu uběhnout 6,7 kilometru. Pokud to stihli rychleji, mohli zbývající čas odpočívat. Jakmile zazněl signál pro další „hodinovku“, museli neprodleně vyběhnout. Běhat mohli buď doma na páse nebo venku. Sledováni byli online.

Brunner, který závodí za klub SK Babice, běhal na domácím trenažéru. Po 46 hodinách od startu už byl v závodě jen on a Američan Mike Wardian. Ti se spolu o vítězství prali dalších 16 hodin.

Po 63. kole rozhodčí vyhlásili vítězem Američana. Brunner podle nich nezačal včas oznámené kolo. Měl zpoždění necelé dvě minuty. Český závodník argumentoval tím, že se mu údajně zasekl tablet, na němž sledoval čas do startu kola a přeslechl zvuk zvonu, který jej vybízel k vyběhnutí. V běhu pak i v 63. kole pokračoval.

Rozhodčí ale byli nekompromisní. „Je pro mne velmi obtížné to říct, ale v pravidlech máme jasně dané, že se musí opustit startovní prostor a vydat se na trať. Takže teď musíme závod ukončit,“ uvedl pořadatel Travis Schiller-Brown.

Celou akci zorganizoval pod hlavičkou společnosti Personal Peak pár z kanadského Calgery. Vítěz získal netradiční trofej – roli toaletního papíru ve zlaté barvě.

Radek Brunner je český ultramaratonec, který sbírá trofeje na tratích měřících stovky kilometrů. Běh je jeho způsob, jak se vyrovnat s chronickou Bechtěrevovou chorobou, při které pacientům kostnatí a srůstají chrupavky v páteři.