To jsou oni...

To jsou oni... Zdroj: ČTK

Jak vznikal virál o vládě kokotů: Se sklenicí kvalitního destilátu se rodil několik dní

„Naprosto jsem nečekala, že to bude mít takový ohlas,“ říká Ina Koldová o svém textu, který z ní minulý týden udělal ze dne na den hvězdu českého Facebooku. Obchodnice s farmářskými krmivy se v něm vysmála neschopnosti vlády při řešení koronavirové krize. Článek, v němž se o ministru zdravotnictví mluví jako o onuci, ministr vnitra se jen občas vynoří z útrob čínského velvyslance, prezident je zmizelej a nikomu nechybí, sdílelo čtyřiatřicet tisíc lidí.

Koldová není profesionální novinářka ani spisovatelka. „Můj obor je úplně jiný. Když jsem to psala, myslela jsem to spíš jako takový open source, kam budou kamarádi a známí připisovat své poznatky,“ říká. Její ucelený soubor krátkých sarkastických glos, kdy každá je jen na dvě tři řádky a přesto jsou všechny srozumitelné a mají pointu, ale lidi zaujal sám o sobě. Text se začal záhy virálně šířit – tedy jako opravdový vir od jednoho člověka k druhému.

Na Facebooku se pod ním sešlo přes 5 tisíc komentářů. „Omlouvám se, že nestihnu odpovědět na všechny zprávy,“ lituje autorka populárního textu. A sama hned nabízí odpověď na dvě nejčastější otázky, které jí čtenáři adresovali. „Ano, psala jsem to sama, pouze se sklenicí kvalitního destilátu z produkce nejznámějšího českého lihovarníka. Rodilo se to několik dní,“ uvádí.

Druhý typický dotaz byl zřejmě vesměs od lidí, kteří měli k jejímu dílku výhrady a ptali se, jestli ona sama kromě vládní kritiky proti epidemii nějak pomohla. „Před týdnem jsem byla darovat krev ve Všeobecné fakultní nemocnici. Jděte taky, jsou tam moc hodné sestřičky! Pak jsem uvolnila jednu ze svých prodavaček na home office, aby mohla šít roušky. Část jsme rozdaly potřebným místním seniorům, a co nám zbylo, vozím k magistrátu červenému kříži a zpátky nuselským švadlenám látky a tkalouny. V sobotu mi k tomu moje švadlenka-prodavačka vyrobila desinfekci pro zákazníky,“ píše v novém postu na Facebooku. „Na výrobu Modafenu z pika najedeme, počítám, koncem týdne,“ dodává s humorem sobě vlastním.

Co vedlo Koldovou k sepsání úsměvné vládní kritiky, je zcela jasné. „To že vláda lže lékařům, zdravotníkům a celému národu do očí, se týká nás všech,“ píše. A má radost, že se lidé nad jejími řádky pobavili: „Pokud jsem vás rozesmála v této nelehké době, tak mě to upřímně těší. Pevné zdraví a pokud možno veselou mysl všem – však my nad tou potvorou vyhrajeme!“