Kapitáni ze seriálu Star Trek

Kapitáni ze seriálu Star Trek Zdroj: syfy.com

Star Trek - kapitánka Kathryn Jane-Wayová
Star Trek - kapitánka Kathryn Jane-Wayová
Star Trek - kapitán Benjamin Sisko
Star Trek - kapitán Benjamin Sisko
Star Trek - kapitán James T. Kirk
20
Fotogalerie

Dokonalí, či nikoliv? Kapitáni a kapitánky ze Star Treku se vzájemně podobají, i když jsou každý úplně jiný

Kapitán byl ve Star Treku vždy na prvním místě. Dokonce ani úplně nový seriál Star Trek: Discovery, ve kterém je hlavní hrdinkou první důstojnice, se neobejde bez charismatické osobnosti kapitána nebo kapitánky: neohrožené, odvážné osobnosti, která si vždycky ví rady a za všech okolností jde ostatním příkladem. Který z kapitánů ve Star Treku je nejlepší? Ke kterému máme nejblíže? Kdo z nich je zárukou toho, že zažijeme životní dobrodružství? Kdo nejlépe naplňuje standardy Hvězdné flotily? A kdo je prostě nejlepší šéf?

Tady jsou kapitáni ve Star Treku v pořadí, v jakém se stali velícími důstojníky.

Jonathan Archer (Scott Bakula, Star Trek: Enterprise) Kapitán první vesmírné lodi, která nese jméno Enterprise, zachovává klid za všech okolností, je bystrý a rychle se učí. Je považován za jednoho z největších objevitelů mezi hrdiny Star Treku. Jako pravý průkopník se na první lodi schopné proniknout hluboko do vesmíru a prozkoumat daleké hvězdné systémy dostává do situací, které se nedají srovnat s ničím v historii lidstva – anebo rodící se Hvězdné flotily. Občas kvůli tomu mívá problémy dobrat se ke správnému rozhodnutí. Díky diplomatickým a vojenským zkušenostem se postupně zlepšuje.

Philippa Georgiou (Michelle Yeohová, Star Trek: Discovery) Kapitánka vesmírné lodi USS Shenzhou se stala mentorkou a velkým vzorem první důstojnice Michael Burnhamové, která je hlavní hrdinkou seriálu Star Trek: Discovery. Navzdory těžké životní porážce neztrácí optimismus. Je silná a sebevědomá. Ale dává přednost volnějšímu způsobu velení, takže na kapitánském můstku podporuje diskuzi mezi členy posádky. Kapitán Christopher Pike ji popisuje jako „nejostřejší nástroj v dílně” a „sílu, se kterou je třeba počítat”. Navíc si dobře pamatuje, jak snadno dokázala Philippa Georgiou přepít všechny ostatní kadety na akademii.

Gabriel Lorca (Jason Isaacs, Star Trek: Discovery) Kapitán lodi USS Discovery je charismatický, ale tajuplný muž. Neváhá dát šanci i těm, kteří porušili předpisy a upadli v nemilost. Přimhouří oko dokonce i nad chováním, jaké by jiní považovali za neodpustitelné. Je nebojácný a neláme si s ničím hlavu. Když se rozhodne jít si za svým, dokáže být bezohledný – až do té míry, že svými rozhodnutími vědomě ohrozí život člena posádky i všech ostatních na palubě.

Christopher Pike (Anson Mount, Star Trek: Discovery) Kapitán legendární lodi USS Enterprise se poprvé objevil v původním seriálu Star Trek (zahrál si ho Jeffrey Hunter), ale naplno zazářil až v druhé sérii novinky Discovery. Pike, který se později stal mentorem slavného kapitána Kirka, je dokonalým velícím důstojníkem. Je sympatický, obětavý, odvážný a má pochopení. Neskrývá radost z toho, že má příležitost pracovat „nahoře mezi hvězdami”. Neváhá nechat si poradit a nebojí se přiznat, že na velicím můstku jeho lodi jsou lidé, kteří rozumí některým oborům lépe než on. Posádku bere spíš jako své přátele než podřízené.

James T. Kirk (William Shattner, Star Trek) Kapitána Kirka, který vystřídal svého předchůdce a mentora Pika jako velící důstojník lodi USS Enterprise, jsme v posledních letech vídali hlavně ve třech posledních dílech filmové série. Jeho mladší, a ještě neklidnější verzi si zahrál Chris Pine. Ale James Tiberius Kirk je především životní rolí Williama Shattnera. Poprvé se objevil v původním seriálu Star Trek a o něco později v mnoha úspěšných filmových dobrodružstvích. Jestliže se o každém kapitánu nebo kapitánce ze Star Treku dá říct, že jsou neohrožení, pak je Kirk „nejneohroženější”. Nebojí se nikoho, ničeho, dokonce ani vyměnit Hvězdnou flotilou upřednostňovanou diplomacií za své vlastní pěsti. Je to rozený dobrodruh, romantik, nenapravitelný sukničkář a lamač dívčích srdcí. Pevně si stojí za svými ideály. Nerad nechává ostatní dělat něco, nebo spíš cokoliv, co zvládne sám – a nejlépe ze všech.

Jean-Luc Picard (Patrick Stewart, Star Trek: Nová generace + Star Trek: Picard) Zřejmě druhý nejslavnější kapitán ze Star Treku, hned po Kirkovi, velí modernější verzi lodi USS Enterprise. Je benevolentní, ale přísně trvá na dodržování stanovených pravidel. Má autoritu. Svou práci ani životy členů posádky nebere na lehkou váhu. Je si dobře vědomý toho, že na jeho rozhodnutích závisí osudy mnoha ostatních. Očekává, že ostatní se budou chovat stejně zodpovědně jako on. Respektuje své podřízené na velicím můstku, dokonce je má rád a neváhá za ně dát ruku do ohně. Zároveň si však udržuje určitý odstup. Věří v poslání Hvězdné flotily, ale v nejnovějším seriálu Star Trek: Picard, který se odehrává mnoho let po Nové generaci, se objevuje jako muž zbavený iluzí.

Benjamin Sisko (Avery Brooks, Star Trek: Hluboký vesmír devět) Kapitán vesmírné stanice Hluboký vesmír devět je neústupný a spravedlivý. Trápí ho tragická ztráta manželky, která se stala obětí války a kvůli čemuž ztratil zájem o kariéru ve Hvězdné flotile. Ale když se ocitá v jedinečné situaci, rychle si uvědomuje nové příležitosti a zodpovědnost, která z toho pro něj vyplývá. Kromě velení má také plné ruce práce s výchovou dospívajícího syna, takže se často musí vypořádat i s problémy, se kterými se ostatní kapitáni Star Treku nikdy nezdržují. Je schopný a vynalézavý. Zvládne si poradit se vším, co mu ztěžuje život.

Kathryn Jane-Wayová (Kate Mulgrewová, Star Trek: Voyager) Kapitánce lodi USS Voyager se i navzdory situaci, do které se žádný z ostatních kapitánů nedostal, podařilo zachovat na palubě demokracii – do té doby, než musí vyřknout rozhodující slovo. A to i když část její posádky tvoří nepřátelé přinucení spolupracovat, aby všichni společně dokázali najít cestu domů. Pokud to je vůbec možné, dokáže smířit znepřátelené strany. Má schopnost zvážit situaci z každého možného úhlu pohledu a dokonale ovládá umění nalezení kompromisu. Nerozhoduje se impulzivně, ale na základě všech známých faktů, které si vyslechne na velicím můstku. Dokonce i tváří v tvář sebetěžší situaci si zachovává ohleduplnost a chladnou hlavu.

Nový seriál

Nejnovější seriál Star Trek: Discovery nyní můžete sledovat každou středu ve 22:15 na televizním kanále Prima COOL. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Star Trek: Discovery vzniká od září 2017. Dvě série jsou již na světě a na třetí se připravuje.