Video placeholde

Dekolt v detailu, Sokol v sandálech: Nova zkoumá možnosti koronavirové zábavy

A je to tady: echtovní koronavirová zábava. Televize Nova přišla s novým, zatím prý pouze dočasným „nouzovým“ formátem, jenž osobnostem showbyznysu umožňuje bavit diváka i v době, která omezuje  volný pohyb. Posadila je před webkameru, nechala tlachat, cvičit a zpívat a nazvala to motivačně Spolu z domu.

Nutno říct, že alespoň jedna věc se podařila: výběr těch, kdo se s nelehkým úkolem udržet ve vzduchu vtip navzdory vypadávajícímu signálu a zpožděnému zvuku, poprali. Ondřej Sokol, Adéla Gondíková a Jakub Kohák jsou totiž interpreti zvyklí improvizovat, pročež jejich „nenucená“ konverzace obsahovala i pár vysloveně vtipných momentů.

Akcemi, při nichž vyráželi do prostoru, aby se před kamerou tu převlékli, tu pochlubili sbírkou kytar, navíc uspokojili i voyerskou stránku divákovy duše: karanténě vděčíme například za informaci, kam ukládá Kohák čepice, na čem Gondíková shazuje kila nebo že Sokol vlastní striptérskou tyč.

Hůře už dopadaly pokusy o zpestření programu prostřednictvím návštěv hostů z „terénu“, ať šlo o zdravotnický personál nebo snowbordistku Ester Ledeckou. Světlou výjimkou byl hudební vstup Jana Ciny,  jinak však špatné připojení neumožňovalo protistranám bezprostředně reagovat. Pročež se věčně čekalo, hrkalo a “kostičkovalo”: jev, který může za normálních podmínek fungovat i jako stylotvorný prvek, formální hříčka upomínající na fakt, že „jedeme“ živě, působil na tak velké ploše vysloveně kontraproduktivně.

Což by šlo ostatně říct i o „pořadu“ Spolu z domu jako takovém. Potlach z obývaků slavných může mít kouzlo pouze jako jednorázová kuriozita, nikoli pravidelná televizní kratochvíle -  ostatně i s kamarádkou si vždycky radši popovídáte naživo než po skypu.

Snahu vymyslet formát, jenž za ztížených podmínek poskytne hercům práci a divákovi rozptýlení, asi ani není na místě kritizovat, jen u toho člověka napadá, co všechno nás ještě může potkat. Představa, že bychom se vinou neustupující epidemie mohli dočkat časů, kdy se veškerý televizní obsah bude odbavovat pouze tímto způsobem, je možná děsivější než virus sám.