Jeden ze zakladatelů hithitu Aleš Burger

Jeden ze zakladatelů hithitu Aleš Burger Zdroj: hithit.cz

Antivir na Hithitu funguje. První živnostníci už mají vybráno

Kadeřnictví, kavárny, hudební kluby, produkční, iluzionista. To je jen výčet živnostníků a malých podnikatelů, kteří využívají speciální program #HithitAntivir crowdfundingového portálu Hithit.cz.

Antivir na Hithitu funguje teprve týden a už v něm získává peníze na přežití koronavirové krize 34 subjektů. Jejich minulí, současní i budoucí zákazníci jim dosud poslali přes milion korun. „Oslovuje všechny, kteří mají oprávněnou obavu, že je vláda nechá na holičkách. Na Hithitu budou vždy podmínky přehledné a srozumitelné. A tyto peníze podnikatelé a OSVČ nebudou muset nikomu vracet,“ říká jeden ze zakladatelů Aleš Burger.

Teplický hudební klub Knak, kavárna Schönau, shodou okolností také teplická, a skupina markeťáků napojená na vietnamskou komunitu distribuující složkám IZS zdarma roušky a nápoje. Tato trojice už přesáhla 100 % finančních prostředků, o které své fanoušky na Hithit.cz požádala.

Celkově už lidé firmám přihlášeným do programu Antivir poslali přes milion korun. Nejvíc středověkému festivalu Blavicon. Ten podle organizátorů dostal kvůli koronaviru kritickou ránu a bojuje o přežití. Za sedm dní už vybral přes 600 tisíc z požadovaného 1,2 milionu korun.

„Všem se v Antiviru věnujeme přednostně, jejich projekty spouštíme do 24 hodin, pomáháme jim s přípravou, netrváme na tom, aby nám dodali video, širokou paletu odměn, projekt můžou dokončit ve zkrácené době 14 dní a mají možnost si nastavit nižší cílovou částku než 50 tisíc korun,“ vypočítává Aleš Burger rozdíl oproti běžným formalitám na Hithit.cz.

Narozdíl od státních ekonomických návrhů na zmírnění dopadů krize peníze získané na Hithitu živnostníci nebudou muset vracet. Musí ovšem dostát svým závazkům vůči podporovatelům, zákazníkům. Prostředky z Hithitu můžou mít do jednoho měsíce od založení projektu.

Crowdfundingový portál Hithit.cz od spuštění v roce 2012 pomohl na svět tisícům projektů. Tenisky Bohempia vybraly téměř čtyři miliony korun, divadlo Jatka78 skoro dva a půl milionu korun, projekt Bezobalu přes milion korun, botoponožky Skinners získaly také přes milion korun. Na Hithitu není neúspěšná kategorie, zalistování je zadarmo a tvůrci riskují pouze úspěch.

„Protože si nesmírně vážíme nasazení zdravotníků, za každých sto korun pro živnostníky pošleme dvě koruny společnosti pro boj s plicní rakovinou Oxyprotect, která nakupuje lékařům přístroje a vybavení nezbytné pro léčbu COVID-19,“ zavazuje se za společníky firmy Aleš Burger.

Jak funguje Hithit?

•   Jako předprodej zboží a služeb

•   Komunitní financování - lidé po malých sumách dělají velké věci

•   Všechno, nebo nic - pokud v daném čase nevyberete alespoň 100 %, peníze vrátíme, odkud přišly, a za službu neplatíte