Video placeholde

Bill Gates si bere na paškál nespolehlivý vítr a slunce: Přestaňme si „honit péra“ nad obnovitelnými zdroji energie a bateriemi!

Větrná a sluneční energie nebude nikdy fungovat! Odvážné a proti současnému ekologistickému proudu jdoucí tvrzení, kterému se mnozí buďto rovnou vysmějí nebo o něm začnou horlivě diskutovat. Jeho autorem je jeden z nejbohatších a podnikatelsky nejúspěšnějších lidí planety – Bill Gates. A proto možná není od věci dozvědět se, co ho k formulaci takového názoru vede.

Netřeba asi Billa Gatese nějak podrobně představovat. Všichni, boomeři i mileniálové vědí, kdo to je. Člověk, který v praxi zpochybnil legendární (ano, legendární, protože prý ve skutečnosti nebyla nikdy vyřčena) hlášku dlouholetého šéfa IBM Thomase Watsona, že na světovém trhu je prostor pro cca pět počítačů. V době, kdy o potenciálu osobních počítačů neměl nikdo ani potuchy, rozjel Bill Gates (tehdy v garáži v ospalém hlavním městě Nového Mexika) firmu, díky níž jsme dnes všichni součástí globální komunity prostřednictvím elektronických výpočetních systémů. Otevřel a využil novou „díru na trhu“. Je to tedy bezesporu člověk, který snad něco ví o tom, jak funguje nejen trh, ale systémy obecně. A jak je budovat a nastavit, aby šlapaly jako hodinky.

Také výroba a distribuce energie je „ucelený systém“. Sice o mnoho desítek let starší než počítače a internet, ale s podobně efektivní architekturou, navrženou a vybudovanou k hladkému a bezpečnému přenosu „toků“ – zatímco v případě počítačů a internetu se jedná o informace ve formě virtuálních nul a jedniček, v případě přenosové soustavy elektrické jde o fyzickou energii ve formě elektronů. Používáte-li nějaký starší počítač (a dnes bohužel počítače zestárnou během pár let), bude se vám pod náporem nových aplikací zasekávat a zamrzávat. Jediným řešením je vyměnit ho za nový – což je naštěstí velmi jednoduché, a přitom vám to ani nijak zásadně neodlehčí kapsu. (A odhlédněme teď od skutečnosti, že kvůli tomu někde někdo musí za vpravdě středověkých podmínek vyrvávat z Matky Země suroviny nezbytné k výrobě těchto nových, výkonnějších zařízení – nikl, kobalt, měď a hlavně prvky vzácných zemin).

S výrobou a distribucí elektrické energie se to má velmi podobně. Stále více jsou přenosové sítě zahlcovány nevyzpytatelnými chaotickými proudy energie z tzv. obnovitelných zdrojů, které ale v rámci současné architektury nedokážou zvládnout. Aby se tzv. nezasekly, jako se to stává v případě počítačů, u nichž v případě záseku nezbývá než tvrdý restart, musí se jich zbavit – vybít je do země. Jinak by hrozil kolaps sítě a blackout. Proč tedy nemáme nové, lepší a „chytřejší“ sítě? Protože pořídit novou přenosovou soustavu je naprosto a úplně něco jiného než pořídit si nový počítač za zvýhodněnou cenu u zeleného mimozemšťana. Stojí to daleko víc peněz a trvá to daleko delší dobu. Navíc to s sebou nese důsledky, o nichž současní nadšenci do spásného řešení klimatické krize prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie mluví neradi, přesněji řečeno o nich raději nemluví vůbec. Pořídit si k sobě domů výkonnější komp je totiž otázka pád kliknutí na internetu, ale postavit novou přenosovou síť, aby k nám do zásuvek proudila zelená elektřina, která je „bez klimatické viny“, je otázka daleko složitější.

Zářný příklad je současná německá Energiewende, jejíž ambicí je totálně se odpoutat od doposud klasických zdrojů elektřiny, tedy od uhelných i jaderných elektráren. Akorát že kvůli tomu bude muset nejen zastavět solárními panely a větrnými elektrárnami dosud jakýmkoli průmyslem nezkažené přírodní oblasti (proti čemuž už se začínají bouřit i místní obyvatelé), ale také zhustit dosavadní přenosovou sít, aby dokázala zvládnout neočekávatelné přívaly energie v době, kdy je hodně slunečního svitu nebo zrovna hodně fouká vítr. Už teď hojně zadrátovaná krajina bude muset být zadrátovaná nejméně dvakrát tak více.

Samozřejmě můžete namítnout, že časy se mění a časem se objeví nové technologie, díky nimž nebudeme muset tyhle kroky vůbec podnikat. Že se kupříkladu vynaleznou akumulátory, které budou skladovat energii vyrobenou větrem, sluncem či vodou, a pak ji budou ‚vypouštět‘ do sítě dle aktuální potřeby. Myšlenka je to krásná – podobná té z kraje 70. let, kdy lidé pod vlivem tehdejší ‚mediální masírky‘ věřili, a to na obou stranách ideologicky bipolárního světa, že v roce 2000 osídlíme když už ne Mars, tak aspoň Měsíc. Dnes to můžeme zrekapitulovat – kam tenhle skutek utek? A jak tedy máme doufat v „zelené předpovědi“, že se dříve nebo později najde funkční řešení i pro obnovitelné zdroje energie a jejich bezproblémovou distribuci, když dodnes nejsme schopni používat řádově lepší řešení pro akumulaci energie (chemicko-elektrické), než které před dvěma staletími vymyslel Alessandro Volta?

„Vemte si Tokio, 27 milionů lidí a najednou tajfun, který sem přichází pravidelně každoročně a řádí tři dny. Tři dny, to je 22 gigawattů elektřiny. Povězte mi, které bateriové úložiště je tam dnes schopné spolehlivě dodávat takovýto energetický výkon?“ cituje Bill Gates kanadského (původem českého) vědce Václava Smila.

Takže zpátky k Billu Gatesovi. Ve své loňské přednášce na Standforské univerzitě nikterak nepopíral realitu globální změny klimatu, naopak. Ale zároveň se opřel do těch, kteří věří, že nás zachrání větrná a solární energie a že řešení prostřednictvím těchto nových technologií máme na dosah ruky. „Obnovitelné zdroje energie nejsou odpověď na současnou environmentální krizi. Což se netýká ani tak nezměrných nákladů na jejich zavádění, ale hlavně jejich spolehlivosti.“

Nejde jen o to, že když jsou na obloze mraky nebo je v noci tma, tak sluneční elektrárny nefungují. Nebo když nefouká vítr nebo naopak fouká až moc, nefungují elektrárny větrné. V rámci nových „klimAtických opatření“ jde také další zásadní odvětví ekonomiky. „Levné obnovitelné zdroje energie nezastaví globální oteplování,“ říká ve videu Bill Gates. Když se má vyjádřit k návrhům finančních analytiků, kteří přišlI s návrhem hodnotit firmy na základě jejich emisí oxidu uhličitého, je eufemisticky řečeno velmi skeptický k tomu, že by to mohlo fungovat. A ptá se: „Pánové z Wall Streetu, vy máte v šuplíku nějaké záZračné řešení, jak vyrábět ocel? Nebo hnojiva, cement, plasty – odkud chcete tyhle věci brát? Létají letadla díky nějakým hausnumerům, které jste daly do tabulek?“

„Myšlenka, že umíme a musíme něco změnit, protože na to máme nástroje, a dnešní výrobci a distributoři energie jsou „ti špatní“, a my jim to nandáme tím, že si na střechu namontujeme solární panely – to nás brzdí daleko víc než řeči o popírání změn klimatu,“ říká Bill Gates. „Naším největším problémem dnes totiž vůbec není změna klimatu, nýbrž lidé, kteří tvrdí, že jí lze jednoduše čelit nebo jí vyřešit.“