Video placeholde

Dvě nakažené studentky: Dnes už nám je lépe, ale náš průběh nemoci byl otřesný. Musely jsme volat i sanitku

 Dvě studentky z pražských Lužin zveřejnily před dvěma týdny video, ve kterém popisovaly svou zkušenost s koronavirem. Konkrétně o tom, kde se nakazily, jak probíhalo jejich testování a diagnóza a poté o samotném průběhu nemoci. Obě studentky měly poměrně silné příznaky a bylo jim velice zle. Po dvou týdnech vydaly druhé video. Jak se jim daří dnes?

Studentky se od té doby značně zotavily a nedávno vydaly druhé video, ve kterém popisují průběh nemoci covid-19. Děvčata v první části videí děkují všem lidem, kteří je podporovali nejen zprávami a komentáři, ale také nabídkou pomoci, poté děkují zdravotníkům a dobrovolníkům. Následně popisují průběh nemoci a proces, který musí podstoupit, aby mohly být opět prohlášeny za zdravé.

„Jak tedy vidíte – já už jsem v pohodě, mně už je dobře.“ Říká první studentka. „Už nemám žádné příznaky. Je to 5 dní, kdy se cítím absolutně dobře, a právě z toho důvodu jsem v pondělí zažádala o kontrolní test pro mě a pro Péťu, aby sanitka nemusela jezdit vícekrát. Říkali jsme si, že to zkusíme, neboť už vypršela 14denní karanténa. Momentálně čekáme na výsledek. Pokud bude negativní, tak můžeme zažádat o druhý kontrolní test, pokud i ten bude negativní, tak budeme prohlášeny za zdravé. Je to jeden z důvodů, proč uzdravení trvá tak dlouho, protože i testování několik dní trvá.“

Druhá studentka Petra měla průběh nemoci o něco horší, zkomplikovaný infekcí: „Mně se po prvním videu stav dost zhoršil. Bolely mě plíce, nemohla jsem dýchat, takže jsem si zavolala záchranku, když už to bylo nesnesitelné. Nejdříve mi paní do telefonu řekla, že jsem mladá, že to zvládnu, ale já už jsem to moc nezvládala, takže jsem o tu záchranku stejně požádala. Nakonec mě tedy převezli do nemocnice, kde jsem zůstala 3 dny. Pomohli mi tam, dali mi kapačku, z toho nejhoršího jsem se dostala, převezli mne domů a až tam jsem si ve zprávě všimla, že mám zánět močových cest a ledvin. Dodnes se s tím zánětem trochu potýkám, ještě nejsem úplně zdravá, ale už jsme z toho nejhoršího venku.“

Studentky zdůrazňují, že zánět močových cest a ledvin nemusel mít souvislost s koronavirem, i když na druhou stranu zmiňují, že koronavirus mohl zánět způsobit nepřímo skrz oslabený imunitní systém.

Studentky poté vysvětlují, že jak nemoc postupuje, je velmi individuální. Obě prý měly v té době problémy s imunitou, jedna má oslabenou imunitu dlouhodobě, druhá krátce před onemocněním dobrala antibiotika, která brala kvůli angíně.

Studentky poté popisují celý průběh nemoci, jako nejhorší symptomy jmenují bolest hlavy, zad a celkově celého těla, poté horečky a kašel.

Studentky ve druhém videu rozhodně vypadají lépe, smějí se, a i když jejich průběh nemoci nebyl nejlehčí, naštěstí dobře dopadl. Video uzavírají sdělením pro ostatní, aby nemoc nebrali na lehkou váhu, svědomitě dodržovali ochranná opatření a dávali na sebe pozor.