Andrej Babiš v roušce na tiskovce po jednání vlády

Andrej Babiš v roušce na tiskovce po jednání vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Ve školkách metrové rozestupy a „mytí ruků“? Nebojte, Babiš to nemyslí vážně. On jen plká

Schválně jsem si dal denní odstup, abych psal tenhle komentář s chladnou hlavou. Asi jsem i trochu doufal, že TO nějakým zázrakem zmizí. Nezmizelo. Včerejší vystoupení premiéra Andreje „Jakeše“ Babiše v rozhovoru s kolegy z deníku Blesk je stále stejně tragikomické, absurdní a v důsledku strašné. Znovu se ukázalo, že zemi uprostřed krize řídí člověk, který i po letech ve vysokých funkcích mluví jako hotentot, myšlenkově motá páté přes deváté a považuje za normální střílet zásadní opatření od boku a obratem je zase měnit.

Z včerejšího Babišova vystoupení, které směle snese srovnání s legendárním projevem generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše v Červeném Hrádku, se největší odezvy dočkala pasáž týkající se možného otevřením škol po odeznění epidemie.

Otázka redaktora:
„Vrátí se ještě letos žáci a studenti do školních lavic?

Odpověď premiéra:
„Já… já… já myslím, že ano. Určitě bysme si to přál a doufejme, že… že… že ano. Myslím si, že máme to, diskutujeme o tom, že bysme zkrátka začli vlastně od tých nižších stupňů, protože přece jenom ty vysokoškoláci vlastně jsou na tom řekněme, řekněme líp, ale, ale určitě je to náš, náš cíl.“

Dále už zase raději česky. Následně premiér politoval rodiče, že musí „nevím jak dlouho“ absolvovat s dětmi výuku doma. A zdůraznil, že pro návrat dětí do škol a školek jsou připraveny některé základní principy: například udržování rozestupů minimálně jeden metr mezi jednotlivými žáky v lavicích, rozdělení do menších skupinek, rozfázování začátků hodin a řada hygienických zásad, jako například „pravidelný mytí ruků“.

„Budou na to nějaké pravidla a je důležité, aby, aby se potom, potom dodržovaly a stejný to bude ve fabrikách, jo? Takže tady mám pravidla, například, jak je to ve fabrikách v Singapuru,“ počastoval Babiš posluchače svým moudrem.

Následně se na premiéra snesla v médiích a na sociálních sítích smršť kritiky, že chtít v mateřských školách a v nižších třídách základních škol udržet mezi dětmi metrové rozestupy je zhruba stejně reálné, jako udržet předepsané rozestupy mezi akvarijními rybičkami vypuštěnými do jednoho akvária.

„Nevím, jestli pan premiér byl někdy ve škole v posledních letech,“ zapochyboval o příčetnosti předsedy vlády šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Ministr školství Robert Plaga (zřejmě proto, že je ve funkci za ANO) zůstal při reakci na Babišova slova u diplomatického výrazu „neproveditelné“. Výrazy učitelů a učitelek z praxe nelze publikovat.

Jejich rozčilení nad konkrétním nesmyslem je ale zbytečné. Všichni soudní lidé vědí, že jde o nereálné a zcestné blábolení. Nakonec to nejspíš nějakým způsobem uzná i sám Babiš. Buď to svede na někoho, kdo mu špatně připravil podklady, nebo klidně bude tvrdit, že to, co v nahrávce rozhovoru všichni slyší, on nikdy neřekl. V krajním případě přidá omluvu ve stylu: „A vy jste se jako nikdy nespletli? Sorry jako!“

Rozhodně to ale není důvod k uklidnění. Babiš opět předvedl, že v kritické situaci je zcela odtržený od reality, plácá páté přes deváté a jeho slova nelze brát vážně. Ostatně v tomtéž rozhovoru o chvíli dříve a u jiného tématu přímo potvrdil, jakým způsobem jeho kabinet funguje: Přijme se opatření, které někoho napadne. A když se ukáže, že nefunguje nebo část veřejnosti přímo poškozuje, no tak se prostě změní. Pokus – omyl – pokus... Pokud takhle pětileté dítě hraje pexeso, ok. Od vlády země v krizovém stavu by ale člověk čekal přece jen něco trochu jiného.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív

< /p>