Trojnásobný prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov

Trojnásobný prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov Zdroj: reprofoto YouTube

Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora
Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora
Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora
Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora
4
Fotogalerie

Ten, jehož jméno se nesmí vyslovit. V Turkmenistánu zakázali slovo koronavirus, za roušku hrozí vězení

Obyvatelé malé země v centrální Asii se musí cítit jako ve světě Harryho Pottera. Tamní vláda z obav šíření nemoci covid-19 zavedla přísné tresty za porušování některých zákonů. Ve státě, který přímo sousedí s Íránem, není oficiálně evidován ani jeden nakažený. Úplný opak zažívají obyvatelé Filipín, kde prezident podpořil zákony výhrůžkou smrtí.

Zatímco Češi hojně šijí roušky, v Turkmenistánu na to jdou opačným způsobem. Autoritářský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov pojal tažení proti koronaviru po svém. Od tohoto týdne platí ve středoasijské zemi nové zákony, které jsou ukázkou toho, jaké politické podnebí v Turkmenistánu panuje.

Úřady s okamžitou platností zakázaly používat slovo koronavirus. Obyvatelé jej nenajdou ve státních médiích, zdravotních brožurách či na billboardech. Nesmí se o něm mluvit ani v televizi. Berdymuhamedov chce jednoduše vytvořit iluzi, že pandemie neexistuje. Další nařízení míří na roušky, které dle aktuálních výzkumů snižují šíření nemoci. Ten, kdo se v ulicích objeví s rouškou, může zamířit do vězení.

Úsměv ztuhne v okamžiku, kdy zjistíme, že stát není na případnou pandemii připraven. Zamlčování faktů může vést k bezprostřednímu ohrožení obyvatelstva. I přes významné zákazy zavádí turkmenské úřady některá základní opatření. Na zastávkách městské i dálkové dopravy měří policisté lidem teplotu. V bankách zase zaměstnanci rozdávají vlhčené ubrousky na umytí rukou. Odložila se také utkání tamní fotbalové ligy.

Zkusíme ho vykouřit

Zajímavým výkřikem do tmy byla výzva prezidenta. Doporučil obyvatelům, aby své domovy „vydezinfikovali“ dýmem z harmaly stepní. Jedná se o bylinu, která může někdy způsobovat i halucinogenní stavy. Výsledky takové prevence můžeme jen odhadovat, nicméně Turkmenistán se stále pyšní nulou v kolonce nakažení.

Číslo ale napadá opozice a nezávislá média. Ty jsou však v zemi umlčeny a nemají praktický žádný vliv. Obavy Bedymuhamedova jsou na místě, tamní nemocnice nejsou na nápor pacientů připraveny. Nedostatek je také zdravotnického materiálu. Veškerá tato fakta nehrají do karet právě prezidentovi, pro kterého by mohla být krize okolo koronaviru zničující.

Turkmenistán sousedí s Íránem, který je považován za epicentrum nákazy na Blízkém východě. Ani další okolní státy nejsou bez poskvrny, Afghánistán hlásí 273 nakažených, Uzbekistán o zhruba 40 méně. Nemoc se projevila také v Kazachstánu, kde evidují 453 lidí s nákazou covid-19. Na tři desítky nemoci podlehlo.

Filipínský opak

Bizarně si počíná také filipínský protějšek Rodrigo Duterte. Politik, který se proslavil nekompromisním bojem proti narkomanům. Na asijských ostrovech propukla nemoc u tří tisíc obyvatel, dvaapadesát koronavirus nepřežilo. Prezident tak zasáhl nebývale tvrdým opatřením, které podpořil výhrůžkami.

V minulých týdnech se na internetu objevilo video, jak si počíná filipínská policie. Parta mladistvých, jenž porušila zákaz nočního vycházení, musela sedět celou noc bez hnutí v místním skateparku. Vše samozřejmě sledovaly bezpečnostní složky.

Neukázněnost svých obyvatel sledoval také Duterte. Prezident tento týden vydal prohlášení. Policie i armáda mohou při zásazích proti lidem, kteří nebudou dodržovat zákaz vycházení, použít střelné zbraně. Až s odstupem času uvidíme, zda jsou výhrůžky správnou cestou, jak přečkat pandemii koronaviru.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív