Zdeněk Svěrák - ilustrační snímek

Zdeněk Svěrák - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Čísla mluví jasně: Zpívání Není nutno v boji s koronavirem pomáhá, vláda chystá export písně do zahraničí

Když se minulou středu ve 12:30 celou Českou republikou přehnala písnička Není nutno, nikdo nepočítal s tím, že bude mít tak zásadní vliv na boj proti koronaviru, jak se nyní ukazuje. Ve vyhodnocování různých opatření, která mají zpomalit šíření viru, musíme vždy čekat minimálně týden, než se dopady daného opatření projeví.

Nejinak tomu bylo i u celoplošného zavedení písně Není nutno, kdy jsme si na dopad tohoto opatření museli počkat týden s tím, že veškerá data nejsou samozřejmě kompletní. Na finální vyhodnocení Není nutno si budeme muset počkat ještě další týden, nicméně už nyní můžeme použít dílčí data ke srovnání takzvaně „před“ Není nutno a „po“ Není nutno.

Ačkoliv bezprostředně po celoplošném zavedení Není nutno se počty nakažených zvyšovaly, je nutno podotknout, že tento jev byl zapříčiněn zvýšeným počtem provedených testů. Nyní však již s týdenním odstupem jasně vidíme, že trend se nejen ustálil, ale vykazuje tendence klesat. Jinými slovy Není nutno zabralo a pomohlo v boji s koronavirem.

„Můžeme už nyní s klidem oznámit, že celoplošné zavedení Není nutno mělo dílčí vliv na stávající uspokojivý stav i vývoj. Určitě si nemyslíme, že samotné Není nutno stojí za výsledky, ale určitě vedle roušek a karantény k nim velmi přispělo. Na kompletní analýzu Není nutno si musíme ještě týden počkat, ale už dnes vidíme, že ten vliv to mělo, a ne zanedbatelný,“ vysvětluje MUDr. Roman Šoural z Českého institutu pro léčbu písní, který Není nutno k boji proti koronaviru vybral.

Jelikož je úspěch Není nutno v boji proti koronaviru již dnes neoddiskutovatelný, hodlá vláda v rámci solidarity exportovat Není nutno do nejpostiženějších oblastí.
„Určitě se tím zabýváme. Nežijeme ve vakuu. Sledujeme i aktuální stav v jiných státech. Situace v Itálii nebo Španělsku je opravdu kritická, což nás všechny velmi trápí. V rámci solidarity jsme se rozhodli, že v nejbližších dnech vyšleme letecky Není nutno do Itálie. Tam si myslím, že není na co čekat. Výsledky Není nutno jsou neoddiskutovatelné.

Se Španělskem v současné době jednáme, a pokud to půjde dobře, Není nutno dorazí do Madridu již tento víkend. Rovněž jsme oslovili Francii a nově i USA, kde potřebují Není nutno jako sůl,“ řekl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Já nikam nechci. Tam umírají lidi. Starý lidi. Já jsem ohrožená skupina,“ vykřikoval Zdeněk Svěrák, když byl spolu s Jaroslavem Uhlířem naložen v krabici do letadla a odeslán do Itálie, aby zde solidárně šířil Není nutno. Pokud pan Svěrák s Uhlířem návštěvu Itálie přežijí, čeká je o víkendu Španělsko a potom snad i USA.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Obrovský počet zemřelých v souvislosti s nákazou covid-19 v Itálii a Španělsku je je však smutnou realitou.