Zdroj: Pfizer

Mýty o virových onemocněních jsou nebezpečné – klíšťová encefalitida je jedním z nich

Česká republika patří k tzv. plně endemickým územím. To znamená, že klíště přenášející virus klíšťové encefalitidy můžete potkat prakticky kdekoli, včetně městských parků, zahrad a dětských hřišť. Klíšťata se pomalu rozšiřují i v evropských státech, kde se dosud vyskytovala jen v určitých oblastech. Příkladem může být Švýcarsko či Německo.

Mýtus: Klíšťová encefalitida není vážné onemocnění

Pracovní neschopnost trvá u pacienta po onemocnění klíšťovou encefalitidou i v případě, že má „lehčí průběh, 4–6 týdnů, následky ale mohou být i trvalé (více na www.pozorkliste.cz). Dlouhodobá pracovní neschopnost přitom znamená pro pracovně aktivní skupinu nemocných a jejich blízké nejen velkou sociální a zdravotní zátěž, ale také zátěž finanční. Náklady představuje i pro pojišťovny a stát.  

Pfizer

Mýtus: Klíšťová encefalitida je jednoduše léčitelná, pomohou antibiotika

Klíšťová encefalitida je virové infekční onemocnění v České republice, zpravidla přenášené infikovanými klíšťaty. Právě kvůli původci onemocnění, tedy virům, antibiotika určena na léčbu bakteriálních onemocnění nepomáhají. Lékaři se mohou zaměřit pouze na léčbu symptomů (více o příznacích najdete na www.pozorkliste.cz).

Při ochraně proti klíšťové encefalitidě nestačí spoléhat pouze na opatření omezující přisátí klíštěte, jako jsou dlouhé nohavice a repelent při cestě do přírody. Účinná prevence spočívá v očkování. Aktuálně je v České republice očkovaný přibližně každý třetí. Průzkum ukazuje, že překážkou v očkování nejsou kupodivu finanční náklady, ale přesvědčení, že klíšťová encefalitida se nás netýká. Základní očkování probíhá ve třech dávkách aplikovaných s časovým rozestupem. V době, kdy jsou klíšťata aktivní, je vhodné využít tzv. zkrácené očkovací schéma. U obou schémat se očekává dostatečná ochrana proti klíšťové encefalitidě již 14 dní po druhé dávce. Náklady na jednu dávku činí přibližně 900 Kč a je možné požádat o příspěvek na očkování u pojišťovny. Ten se uplatňuje i v případě přeočkování, které probíhá jednou dávkou po 3 až 5 letech. Přehled příspěvků vybraných pojišťoven najdete na www.pozorkliste.cz.

Pfizer

Mýtus: Očkování proti klíšťové encefalitidě nic nezmění

Zkušenosti ze zahraničí ukazují opak. V České republice je očkováno pouze 29 % obyvatel a v Evropské unii jí patří prvenství v počtu případů nakažených obyvatel. V sousedním Rakousku, které mělo nejvyšší incidenci onemocnění klíšťovou encefalitidou v Evropě, se díky rozsáhlé očkovací kampani v 80. letech podařilo výrazně snížit počet případů onemocnění a v současné době se proočkovanost pohybuje okolo 80 %. U vybraných věkových skupin je očkování hrazeno například v Lotyšsku, v němž byla v roce 2018 proočkovanost 67 % a v němž ve stejném roce zaznamenali 117 případů klíšťové encefalitidy. V sousední Litvě, která má podobné geografické podmínky, byla proočkovanost pouze 25 % a hlášeno bylo 378 případů.

Pfizer

Mýtus: Klíšťová encefalitida se týká hlavně dětí

Z mezinárodního průzkumu zaměřeného na klíšťovou encefalitidu vyplývá, že v české populaci proočkovanost stoupá až do věku 18–24 let, poté naopak až do 64 let postupně klesá. Klíšťová encefalitida je přitom onemocnění, jehož průběh se zhoršuje s věkem a stejně tak se zvyšuje riziko trvalých následků.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2020.01.057