Video placeholde

Ministr Zaorálek: Normální život se do Česka jen tak nevrátí, čeká nás podivné léto bez festivalů a cestování

Jak bude vypadat česká kulturní scéna po koronavirové krizi? Ministr kultury Lubomír Zaorálek říká, že chce jednat s ministryní financí o další podpoře pro příspěvkové organizace i soukromé podniky a má i první plány, které by mohly pomoct. Chce taky tlačit na zlepšení podmínek pro pomoc OSVČ, na kterou teď řada lidí nedosáhne. V rozhovoru taky popisuje, jak nepříjemné bylo jednání vlády, na kterém nebyl do čela ústředního krizového štábu jmenován Jan Hamáček.

Čeká nás podivné léto, v nejlepším případě to bude trochu k životu, ale nebude to normální život, míní ministr Zaorálek. Kultura je o sbližování lidí a to asi bude v rámci povolování vládních opatření proti šíření pandemie na řadě až jako poslední. Léto tak bude bez festivalů a koncertů a cestovat se zřejmě do konce roku taky nebude.

Kultura je zásadní potřeba, jestli nebudeme mít určitou kulturní úroveň, tak se ve světě neprosadíme, říká Zaorálek. Zachraňování kultury není almužna, je to pro lidi. Někde je připraven zaplatit i přípravu akcí nebo dotovat provoz a zaměstnance, aby instituce a podniky aspoň dva měsíce přežily. Tedy pokud na to dostane dostatek peněz.

Na vládě je někdy docela husto, bylo to nepříjemné, ale nemohli jsme s tím praštit, říká o jednání vlády o vedení ústředního krizového štábu Zaorálek. V tu chvíli dali přednost další spolupráci na řešení krize a Jan Hamáček se nakonec do čela štábu dostal. Teď se ale prý řada věcí i uvnitř vlády vyjasnila a vyčistila. Teď musí ukázat, že je schopna se dohodnout. Dohromady s občany prý postupuje jako jeden oddíl.

Přežije česká kultura pandemii koronaviru? Jak může stát pomoct a co pro ni chce udělat ministr Zaorálek? Jaký je výhled na další týdny a měsíce v Česku? A věří skutečně teď většina lidí vládě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív