Video placeholde
Pro Petru Kvitovou je Wimbledon klíčovým turnajem sezony
Novak Djokovič a Roger Federer si letos bitvu ve finále Wimbledonu nezopakují
Novak Djokovič a Roger Federer si letos bitvu ve finále Wimbledonu nezopakují
Novak Djokovič a Roger Federer si letos bitvu ve finále Wimbledonu nezopakují
Kvůli koronaviru je ve hře odložení i případné zrušení Wimbledonu
17
Fotogalerie

Wimbledon zrušen! Nejstarší Grand Slam bude vynechán poprvé od druhé světové války

Průběh koronavirové epidemie v posledních měsících má na kontě zrušení nebo odložení množství sportovních událostí po celé planetě. Došlo dokonce k ročnímu posunu konání tak významných akcí, jako je letní olympiáda v Tokiu nebo fotbalové Euro. Vydání oficiálního prohlášení ohledně Wimbledonu proto viselo ve vzduchu. Sitauci ve středu vyjasnil All-England Club a potvrdil obavy fanoušků. Organizace oznámila úplné zrušení letošního ročníku nejslavnějšího tenisového turnaje světa.

„Rada All-Englandu clubu (AELTC) a Komise pro management The Championships se s velikou lítostí rozhodla zrušit Wimbledon 2020 kvůli obavám o veřejné zdraví spojené s koronavirovou epidemií,“ stojí v oznámení na webových stránkách Wimbledonu. Událost měla letos původně proběhnout od 29. června do 12. července, po změně náhradní termín konání 134. ročníku připadne na přelom června a července příštího roku.

V úvahu připadaly také jiné scénáře, například posunutí na pozdější datum tohoto roku nebo jeho odehrání, ovšem kompletně bez diváků. Od takových východisek se ale upustilo, a ke slovu tak přišla nejradikálnější alternativa. „Tížilo nás, že Wimbledon naposledy přerušily světové války, ale po pečlivém zvážení všech možností věříme, že je spravné letošní ročník zrušit a místo něj se soustředit na způsob, jakým by naše zdroje mohly pomoct místní komunitě a ostatním,“ vysvětloval postoj organizátorů Ian Hewitt, předseda AELTC.

U.S. Open beze změn

Wimbledon není jediným z velké čtyřky, který přišel s podobným postupem. Vedení pařížského French Open (Roland Garros) se rozhodlo grandslamový turnaj odložit z přelomu května a června na 20. září až 4. října. Na vyjádření AELTC rychle reagovala také Americká tenisová asociace. Ta zatím na plánovaném U.S. Open nehodlá nic měnit, naopak stále chystá jeho uskutečnění ve stanoveném termínu 31. srpna až 13. září v New Yorku.

Od počátku své existence se světoznámému anglickému turnaji postavily do cesty pouze dva neprekročitelné milníky v podobě světových válek. Po roce 1945 pak došlo k jedinému vynechání Grand Slamu. Australian Open v roce 1986 se kvůli změně data konání z původního prosince na leden vůbec nehrál.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív