Domky duchů

Domky duchů Zdroj: Profimedia.cz

Když thajská rodina staví nový dům, první, co udělá je, že postaví malý domek pro duchy, které vyrušila z jejich klidu.
Každé ráno přinášejí lidé duchům obětiny.
Každé ráno přinášejí lidé duchům obětiny.
Když je duch spokojený, stane se ochráncem domu a rodiny.
Stavba dušího příbytku vyžaduje odborníka, který zná všechny potřebné rituály. Nejjednodušší je proto domeček pro duchy koupit už hotový. V každé větší vesnici je specializovaný prodejce, u kterého si může každý vybrat domek podle svého gusta i peneženky.
7
Fotogalerie

Domek pro duchy: Nezbytná součást příbytku téměř každé thajské domácnosti

V Thajsku na ně narazíte na každém kroku. Malé ozdobené domečky stojí na nárožích, před rodinnými domy, před hotely i obchody. Některé vypadají jako malé barevné chrámy zdobené zlatem, jiné jsou docela obyčejné, postavené z překližky nebo bambusu. Ze všeho nejvíc vypadají jako naše krmítka pro ptáky. Nenechme se ale mýlit. I když jsou domečky vždy plné jídla, ptáci do nich nelétají. Možná i oni respektují jejich poslání. V těchto příbytcích totiž sídlí duchové.

Thajci věří, že každé místo nebo lidská činnost má svého ducha. V principu jsou duchové dobří a zlí. Většinou jsou ale jen zlomyslní a rozmařilí. „Od lidí vyžadují respekt. Když není po jejich, tropí nepříjemnosti. Když se někdo chystá k zásadnímu životnímu kroku, například změně zaměstnání, nové obchodní aktivitě nebo svatbě, musí informovat svého ducha. V opačném případě může zavinit neštěstí a krach“, říká majitelka malého obchodu Orah Petong.

A nejen to. Když thajská rodina staví nový dům, první, co udělá je, že postaví malý domek pro duchy, které vyrušila z jejich klidu. Duší domeček musí být postaven na místě, kam nikdy nedopadne stín nově postavené budovy. Každé ráno přinášejí lidé duchům obětiny: misky s vodou nebo kokosovým mlékem, ovoce, květiny, rýži. Duchové totiž musí mít dobrou náladu a nikdo si to u nich nechce rozházet. Když je duch spokojený, stane se ochráncem domu a rodiny.

Duší domečky však nestojí jen před obytnými domy. Najdeme je třeba i poblíž nebezpečných úseků silnice, třeba v nepřehledné zatáčce. „Věříme, že když duchové místa budou mít svůj domov, nebudou ohrožovat kolemjedoucí řidiče. Mnohé z domků stojících podél silnic jsou zasvěceny duším lidí, kteří tam při nehodě zahynuli“, říká provozovatel taxislužby Chairat. V horách na severu Thajska dokonce nechala armáda postavit obětní domeček pro duše vojáků, kteří zahynuli při pádu helikoptéry. Místo jídla a květin jim tu a tam přinesou jako obětiny balíček cigaret.

Mnohé z duších domečků jsou opravdová umělecká díla s miniaurním nábytkem nebo soškami slonů, symbolem štěstí a prosperity. Podoba domku závisí na tom, jakého ducha si přeje jeho stavitel nalákat a samozřejmě i na tom, kolik do něj může investovat. Stavba dušího příbytku vyžaduje odborníka, který zná všechny potřebné rituály. Nejjednodušší je proto domeček pro duchy koupit už hotový. V každé větší vesnici je specializovaný prodejce, u kterého si může každý vybrat domek podle svého gusta i peneženky. Od modelů ze dřeva přes betonové až po cihlové.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: