Dezinfekce v pražské škole kvůli koronaviru (10.3.2020)

Dezinfekce v pražské škole kvůli koronaviru (10.3.2020) Zdroj: Reuters

Vedle domácí výuky ministerstvo školství připravuje domácí maturity i domácí přijímací zkoušky na VŠ

Opatření proti šíření koronaviru na našem území má dopad na všechny obyvatele a činnosti. Jedním z řady těch, kterým se dramaticky dočasně změnil život, jsou studenti. V současnosti kvůli zavřeným školám probíhá na celém území České republiky masivní domácí výuka. Studenti všech typů škol i ročníků mají zadáno učivo, které se musejí doma naučit.

Pro studenty základních škol nebo nematuritních ročníků škol středních se jedná vesměs jen o mírnou komplikaci, kdy mnozí studenti jsou navíc rádi, že nemusí do školy.

Problém nastává právě u oněch maturitních ročníků, případně u studentů devátých ročníků základních škol, kteří se chystají na přijímací řízení na střední školy.
Vzhledem k tomu, že není jasné, kdy a zdali vůbec školy v tomto školním roce otevřou, ve hře jsou domácí maturity i domácí přijímací zkoušky.

„V případě domácích maturit musíme improvizovat. V den maturit si studenti doma vylosují svou maturitní otázku. Losování začne v 9:00 a studenta následně přezkouší zákonný zástupce či jiný člen domácnosti, který dosáhl plnoletosti. V krajním případě lze uznat i psa nebo kočku. Nejpozději do 11:00 je student povinen poslat mailem známku, kterou mu udělil zkoušející u něho doma, tedy zákonný zástupce, jiný člen domácnosti či pes. Nutno říci, že domácí maturita stojí hlavně na důvěře a poctivosti studentů. Věříme, že rodiče, členové domácnosti či domácí mazlíčci opravdu maturanty řádně prozkouší a oznámkují podle jejich skutečných znalostí,“ vysvětluje Zdeněk Molnár, druhý náměstek ministra zdravotnictví, jak budou probíhat domácí maturity.

„Domácí přijímací zkoušky budou probíhat podobně, ale záležet bude hlavně na podmínkách, které si stanoví pro své uchazeče samotné školy. Uchazeči opět dostanou mailem testy v určitou hodinu zároveň s časovým limitem na jejich vyplnění a zaslání zpět. Talentové zkoušky budou probíhat formou jednoduchého internetového dotazníku, kdy bude uchazeč dotázán, zda má či nemá talent. Pokud uchazeč zaškrtne možnost, že má talent, uspěje v talentových zkouškách. Jestli zaškrtne možnost, že talent nemá, u talentových zkoušek neuspěje a brány školy se mu tak zavřou. I v tomto případě dost spoléháme na poctivost každého uchazeče, že dotazník vyplní podle pravdy a během testů nebude podvádět a používat například internet,“ věří Zdeněk Molnár v poctivost všech studentů.

Ohledně domácích promocí zatím ministerstvo školství váhá, nicméně pokud se školy do podzimu neotevřou, je i tato varianta více než reálná. Ostatně domácí praxe na vysokých školách již probíhají.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Rychlý nárůst počtu nemocných v USA je však smutnou realitou.