Video placeholde

Ekonom: 20 tisíc mrtvých by byla pro ekonomiku menší ztráta, než současná opatření, ale asi děláme správně

Z ekonomického pohledu už je lék horší než nemoc, říká o dopadech pandemie koronaviru na české hospodářství ekonom Lukáš Kovanda. Zdůrazňuje přitom, že on by na místě šéfa krizového štábu Prymuly asi postupoval stejně. Odkaz současné krize může být to, že lidstvo povýšilo zdraví lidí nad zisk a peníze. Vláda by se ale teď neměla bát víc zadlužit, Česko na to má.

Vláda podceňuje vážnost situace, tvrdí Kovanda. Měla by podle něj podnikatelům a zaměstnancům pomoct daleko víc. Zadlužit se klidně i o 600 miliard, Česko si to totiž může dovolit. Ve hře je i „shazování peněz z vrtulníku“ českou centrální bankou. Opatření, které zatím vláda představila, nejsou špatná, ale je to málo. Navíc je brzdí byrokracie a můžou přijít pozdě.

Problémem je teď obrovská deflace, klesají ceny ropy a budou bankrotovat čerpací stanice, ceny budou klesat, říká Kovanda. Připouští, že tištěním peněz si zaděláváme na problémy v budoucnosti, ale teď nemáme jinou možnost.

Česko bude zachraňovat německý daňový poplatník. Podle Kovandy máme štěstí, že je naše ekonomika právě na Německu tak závislá. Velký problém ale může být situace v Itálii, které hrozí dokonce ekonomická deprese, a proto může chtít opustit eurozónu. Je to prý reálný scénář.

Jakou pomoc by měla vláda nabídnout a proč se teď vyplatí zadlužit se a pumpovat peníze do ekonomiky? Jaké dopady může mít na Česko daleko horší situace v některých jiných zemích, třeba ve Spojených státech? Je Česko skutečně v tak dobrém stavu, že se velkých škod na hospodářství bát nemusí? A změní se ekonomika po pandemii koronaviru?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>