Stanová polní nemocnice vyrostla během několika dní v pražských Střešovicích

Stanová polní nemocnice vyrostla během několika dní v pražských Střešovicích Zdroj: Oldřich Tichý

Stanová polní nemocnice vyrostla během několika dní v pražských Střešovicích
Stanová polní nemocnice vyrostla během několika dní v pražských Střešovicích
Odběrové místo pro lidi s podezřením na koronavirus funguje ve Střešovicích už od druhého březnového týdne
3
Fotogalerie

První česká stanová polní nemocnice vyrostla kvůli koronaviru v pražských Střešovicích

To, co jsme zatím znali jen z fotek z Itálie, Španělska nebo Číny, už je realitou i v Česku. V naprosté tichosti postavila v minulých dnech armáda na nádvoří Ústřední vojenské nemocnice v Praze mobilní polní špitál. Stany, kontejnerové buňky s technikou a armádní zdravotníci mají posílit běžnou nemocniční síť, která není na boj s epidemií současného rozsahu nastavena.

Mobilní polní nemocnice začala vyrůstat na nádvoří střešovického areálu v polovině týdne. Dnes ráno už na místě stály čtyři prostorné stany, několik obřích kontejnerů napojených na potřebné sítě a další obslužná zařízení. Bylo ale znát, že ještě není vše hotovo – nikde nebyla ani noha a na trávníku vedle stanů stále parkovalo několik silných nákladních vozů, které veškerý materiál dovezly a pomáhaly se stavbou stanového městečka.

„V jednom z kontejnerů je například vyšetřovna počítačové tomografie, v dalším laboratoř. Budeme se tam věnovat pacientům s podezřením na COVID-19,“ potvrdila Reflexu mluvčí nemocnice Jitka Zinke poté, co se nejprve snažila informování o celé věci pozdržet: „Nastavují se tam procesy fungování, ještě to není zprovozněné, až to bude dáme rádi kompletní informaci, ale teď vám opravdu víc neřeknu.“

Polní nemocnice byla podle informací Reflexu do Prahy dopravena z Agentury vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Její zprovoznění se plánuje v nejbližších dnech, pravděpodobně v pondělí nebo v úterý. Vedení nemocnice kvůli tomu už od zítra omezuje i počet vstupů do areálu a zpřísňuje vnitřní pravidla pro vjezd vozidel.

Už od druhého březnového týdne stál na nádvoří střešovické vojenské nemocnice jeden stan, v němž bylo zřízeno speciální odběrové místo pro testy na koronavirus. Nynější mobilní polní nemocnice připomínající americký MASH vyrostla hned v jeho sousedství. Mluvčí Zinke zatím nesdělila, zda budou v provizorním stanovém špitálu umístěny jen ambulantní vyšetřovny a zázemí, nebo zda v nich budou i lůžka pro nemocné.