Ruzyňské letiště se změnilo v parkovišti nebeských strojů

Ruzyňské letiště se změnilo v parkovišti nebeských strojů Zdroj: Oldřich Tichý

Air parking přímo na letištní ploše. Ruzyňské letiště se změnilo v parkoviště letadel

Nouzový stav vyhlášený v Česku kvůli světové pandemii koronaviru zastavil téměř veškerý letecký provoz na Letišti Václava Havla v Praze. Letadla musela zůstat na zemi a každému, kdo se pohybuje v dohledu letištní plochy, se tak nabízí jindy nevídaný pohled na početnou flotilu nebeských strojů.

Aerolinky, jejichž spoje tvoří v běžné době na Ruzyni významnou část letového provozu, „uzemnily“ naprostou většinu svých letounů už před dvěma týdny. „Společnosti Smartwings a České aerolinie dočasně pozastavují provoz svých letů do Prahy a z Prahy s účinností od 16. 3. do 11. 4.,“ informovalo Letiště Praha už v polovině března.

Stopka nicméně není stoprocentní. Například i dnes odstartuje z Prahy několik letů na pravidelných linkách do Londýna, Dublinu, Amsterdamu, Dauhá nebo Sofie. Naplánováno je i několik odletů na Ukrajinu. Alespoň nějaký provoz jde na Ruzyni na vrub také příležitostným repatriačním letům, kdy se vracejí Češi z ciziny. Sem tam přiletí letadlo se zásobami ochranných pomůcek.

 

Na to, že Ruzyně teď odbavuje nepatrný zlomek své dřívější kapacity, zareagoval už i pražský dopravní podnik. Autobusové linky městské hromadné dopravy, které vedou na letiště, mají od soboty 21. března prodloužený interval.

V odbavovacích halách to místy vypadá jako v domácím pařeništi – zaměstnance od cestujících oddělují průhledné fólie, které mají být bariérou proti nákaze. Uzavřené jsou restaurace, z nichž některé prodávají aspoň „okénkovou“ formou. Naopak v provozu je supermarket Billa, lékárna či trafiky. Otevřené jsou i duty free obchody s potravinami.

Ruzyňské letiště se změnilo v parkovišti nebeských strojůRuzyňské letiště se změnilo v parkovišti nebeských strojů|Oldřich Tichý

„Koukám, že označení „Air parking“ dostalo nový význam,“ poznamenal sarkasticky asi třicetiletý muž, který si včera kolem osmé hodiny ráno fotografoval vyrovnaná letadla z parkoviště na střeše obchodního centra Šestka. Podnikatelé ve vesnicích v okolí eltiště, kteří donedávna vydělávali na tom, že lidem odlétajícím na dovolenou nabízeli pro jejich auta skutečný „air parking“, ovšem z přehlídky uzemněných letounů radost rozhodně nemají.