Pláž Playa Norte

Pláž Playa Norte Zdroj: Honza Čermák

Město Izamal
Uxmal
Cenotes - Ik Kil
Plameňáci na řece Lagartos
5
Fotogalerie

Barevné a radostné Mexiko: Turistická pětka Honzy Čermáka

Yukatánský poloostrov je určitě oblastí velmi turistickou, ale těm, kteří jen chtějí nasednout do auta, užít si dva týdny pohody a zároveň něco poznat, má co nabídnout.

1. Pláže

Karibskému moři jsem podlehl. Jeho čistota, barvy a teplota vody, bílý jemný písek... Pokud máte rádi společnost a bary přímo na pláži, zamiřte na slavnou Playa del Carmen. Klidnější je klubová pláž Xpu-ha, ale nejvíc mě okouzlil ostrov Mujeres, konkrétně Playa Norte. V době mé návštěvy si tam vodní radovánky užívalo jen pár lidí. A cestou na opačný konec ostrova nám v autobuse zahrál na kytaru a zazpíval mladý Mexičan. Jen tak.

2. Města

Kdy zažijete to pravé Mexiko? Třeba když se večer rozezpívá a roztančí celé náměstí v Méridě. Nebo si s vynikajícím melounovým freshem sednete na jednu z důmyslně řešených laviček v parku u kostela ve Valladolidu, který mi byl atmosférou nejbližší. Anebo jen tak náhodou zastavíte v městečku Teabo, kde pod barevnými praporky probíhá veřejná schůze před vypuknutím oslav. Na fotce je Izamal, jemuž se přezdívá „Zlaté město“, protože snad všechny domy jsou v něm žluté.

3. Pyramidy

Neumím si představit odjet z Mexika bez návštěvy některé z pyramid. Slavný komplex Chichen Itzá trpí něčím, co jsem si nazval jako „syndrom Grand Canyonu“ – člověk to místo zná z dokumentů či fotek a parkoviště je přeplněné. Takže se určitě vyplatí vyzkoušet i další mayské památky: monumentální Uxmal, polorozpadlé Cobá anebo malebný Ek Balam, kde se mi líbilo nejvíc, i když vstupné bylo nemalé. A nevynechal bych ani Tulum, největší turistický magnet. Přitahuje právem.

4. Cenotes

Jedná se o zatopené závrty krasového původu, jež se nacházejí v různě hlubokých jeskyních. Ve většině z nich se dá koupat, v některých pod barevnými reflektory, což je škoda. Ačkoli už jsou dnes i cenotes hojně navštěvovanou komercí, je to na druhou stranu záležitost, již najdete málokde jinde, takže alespoň jednu jeskyni k návštěvě doporučuju. Mezi nejznámější patří Dzitnup (Xkeken) nebo Ik Kil, ale pokuste se najít spíš nějakou méně turistickou.

5. Příroda

Výlet po řece Lagartos považuju za jeden z nejhezčích, jaké jsem podnikl. Malou loďkou jsme projížděli kolem krokodýlů a stromů obsypaných různými druhy ptáků. To nejhezčí čekalo na konci, když jsme zastavili a všude kolem nás byly stovky nádherně růžových plameňáků. Cestou zpátky se dá zastavit i u růžově zbarvené vodní plochy nebo si tělo potřít šedivým bahnem. Ale i samotné městečko, kde výlet začíná a končí, na mě zanechalo svou odlehlou atmosférou silný dojem.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: