Video placeholde
Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště.
Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště
Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště
Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště
Španělé zbudovali provizorní márnici, těla budou ukládat na kluziště
10
Fotogalerie

Aplausem proti koronoviru aneb Jak Španělsko roztleskalo celou Evropu

Úderem 20. hodiny se zvedá zvláštní hluk. Připomíná to vzdálený zvuk hromu a blížící se bouřky. V dalších minutách intenzita tohoto hluku narůstá, mísí se v něm i hlasy, výkřiky či skandování. Slovy se tato vřava popisuje těžko. Je to hřmot desítek tisíc rukou, které tleskají ve zvláštním souzvuku. Obyvatelé Madridu, Barcelony, Seville, Valencie a dalších španělských měst takto vzdávají z balkonů svých domů a bytů hold svým zdravotníkům. Takto popisovala zahraniční média situaci ve španělských městech večer v sobotu 14. března. Tento spontánní dík „bojovníkům proti koronaviru v první linii“ a „výraz solidarity“ se následně rozlil po celé Evropě.

V pátek 13. března vyhlásil španělský premiér Perdo Sánchez v zemi stav nouze. Na jeho základě museli Španělé zůstat doma, mohli si dojít maximálně na nákup, do lékárny či k lékaři. Přísně zakázáno bylo vyjít si ven i na krátkou procházku. Většina lidí začala pracovat z domova a ti, kteří museli do práce docházet ze svých domovů, museli u sebe nosit potvrzení od svých zaměstnavatelů.

Ve městech všude začala hlídkovat policie a pokud zachytila někoho, kdo nedodržoval nařízená pravidla, mohl počítat v tom lepším případě s pokutou 100 euro (cca 2750 korun) a v tom nejhorším i s rokem vězení. Mnozí Španělé to zprvu ohodnotili tak, že žijí ve skutečném domácím vězení. To se však velice brzy změnilo.

Přestože nařízená opatření se mohla z počátku jevit jako drakonická, Španělé jim kladli malý, či takřka žádný odpor. Byli si vědomi i toho, že kromě Itálie žádná evropská země než jejich neměla více případů nákazy virem COVID-19. A každým dnem přibývaly stovky nových případů nakažených či zemřelých. V posledních dnech zprávy z této země navíc doprovázejí už i drastické snímky mrtvých či umírajících seniorů, o které se už nemá kdo starat, či pacientů, kteří leží na chodbách nemocnic na zemi.

Počáteční úlek se velice rychle proměnil ve spontánní a masový vděk a Španělé takto na dálku neúnavně a každý večer děkují svým zdravotníků. Například zpívají populární hit od zpěvačky Móniky Naranjo „I Will Survive“ (Přežiji). Španělská média pak hojně popisují události, kdy pracovníci v jedné nemocnici svým podporovatelům odpověděli videem nahraným na chodbě. Postavili se v malé skupině a měli na sobě masky, zvedali jedno písmeno za druhým a vytvořili text „všichni jsme v tom spolu“. Pak písmena odložili a minutu tleskali svým podporovatelům doma.

Dění ze španělských velkoměst se záhy rozlilo po Evropě. Každý večer tak děkují svým zdravotníkům obyvatelé Paříže, Bruselu, Athén, Amsterodamu, Lisabonu a dalších měst. „Tleskáme dnes večer z úcty a děkujeme všem zdravotníkům v Nizozemsku, kteří nás chrání před tímto hrozným koronavirem,“ prohlásil panovník Willem-Alexander, který sledoval projevy díků obyvatel se svou rodinou z královského paláce Huis ten Bosch v Haagu.

Obyvatelé Říma a některých dalších italských měst se „kulturně vzepřeli“ koronaviru ještě dříve než Španělé, když už v pátek 13. března začali na svých balkonech a v oknech společně zpívat národní písničky včetně státní hymny. Posléze se přidali ke španělské potleskové kampani i oni. V Bruselu a dalších belgických městech bylo večerní děkování obyvatel pro změnu rozšířeno i na všechny, kteří pracují na udržování základních služeb v zemi, jako jsou hasiči, pracovníci supermarketů, ale i popeláři.

Ve středu 18. března se poprvé roznesl potlesk i z domů a bytů v některých městech České republiky a akce „Poděkujme potleskem“ je zatím podle facebookové stránky iniciátorů plánována až do 1. dubna. Lze tedy předpokládat, že se v následujících dnech se ve větší míře budou připojovat i další tuzemská města.