Video placeholde

Myjte si ruce jako dirigent: video íránského komika rozesmívá svět už tři týdny

Divadelní herec a komik z íránského města Teherán DANIAL KHEIRIKHAH to vzal doslova do svých rukou: připravil minutový koronavirový stand-up, který má na jeho instragramovém účtu téměř 900 000 shlédnutí. Bez jediného slova se tam věnuje zásadní činnosti dnešních dní, mytí si rukou.  

Kheirikhah s nakažlivou energií a s nefalšovaným uměleckým zápalem radí, aniž by řekl jediné slovo, jak si důkladně a účinně mýt ruce. Ale také jak zakrýt kýchání loktem. A ovšem i jak si opětovně umýt ruce, pokud si do nich, to je ale prekérka, okamžitě po umytí kýchnete. Je to takové video „pes jitrničku sežral“, originální však tím, že v něm Kheirikhah představuje dirigenta velkého orchestru, který drhnutím svých dlaní, nehtů a kloubů vlastně – nadšeně a přitom se vší důstojností - diriguje nádhernou skladbu klasické hudby. Znalci už vědí: je to Johannes Brahms, Uherský tanec č. 1, g moll!

Írán v současné době patří k zemím s největším postižením koronavirovou infekcí; podle oficiálních čísel má dosud téměř 2000 obětí a téměř 25 000 nakažených.