Video placeholde

Deník z intenzivky: Ticho před bouří, o které nevíte jestli přijde a jaká případně bude

Máme dost lůžek? Je dost plicních ventilátorů? A hlavně: bude dost personálu, který by je obsluhoval? Na to, čím momentálně procházejí lékaři a sestry intenzivní péče, budeme postupně přinášet odpovědi v této časosběrné reportáži z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se připravují na možný příliv pacientů s těmi nejzávažnějšími komplikacemi způsobenými koronavirem COVID-19. Všechny díly Deníku z intenzivky si můžete přečíst zde.

Den 1 (24.3.) – Nečekejte zázraky

Sláva, do Všeobecné fakultní nemocnice dorazil tolik očekávaný lék remdesivir! Americká firma Gilead, která lék vyvinula a vyrábí, schválila jeho podávání 53-letému pražskému taxikáři, který od minulé soboty večer leží v kritickém stavu, napojen na mimotělní oběh, právě tady.

„Dneska ho dostal,“ říká Jan Bláha, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN v Praze.

Ve video rozhovoru pro časopis Reflex Bláha vysvětluje, jak lék funguje a proč bychom od něj neměli čekat zázraky. „Ten lék zamezuje replikaci viru, ale problém našeho pacienta teď už není vir, ale spíše co ten vir na jeho plících mezitím napáchal.“

Bláha zároveň vysvětluje, z jakých důvodů u nás katastrofa italského ražení pravděpodobně nenastane. I díky zkušenostem kolegů z Itálie a Číny jsou prý čeští lékaři schopní lépe předvídat, jak epidemie probíhá.

„Jsme připravení,“ říká.

Na jeho oddělení mají zatím dva pacienty s koronavirem v kritickém stavu. Kromě taxikáře se nákaza včera prokázala i u 51-leté pacientky, která je prozatím napojena „pouze“ na plicní ventilaci, ale ne na mimotělní oběh. Z celkem deseti lůžek „připravených na COVID-19“ je zatím osm prázdných. Tím, že se dopředu zrušily veškeré neakutní operace, aby se oddělení intenzivní péče připravilo na možný příval pacientů s komplikacemi způsobenými koronavirem, je tu paradoxně teď větší klid, než jindy. Čeká se, co přijde.

„Ticho před bouří,“ říkají tomu pracovně místní lékaři, ačkoli sami nevědí, jestli nějaká bouře vůbec přijde nebo jaká bude. Bude to hurikán 5. stupně jako v Itálii nebo pouhý nárazový vítr jako v Singapuru?

To se uvidí v následujících dnech a týdnech.

(Než jsem stihla napsat tento text, přivezli na oddělení dalšího, třetího pacienta s prokázanou nákazou Covid-19. Je jím muž narozený v roce 1976.)