Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) na tiskovce ve Sněmovně s rouškami (17.3.2020)

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) na tiskovce ve Sněmovně s rouškami (17.3.2020) Zdroj: ČTK/Michal Krumphanzl

Jihlava - Úřednice Krajského úřadu Vysočina vyměnily kancelářské stoly za šicí stroje a vyrábějí roušky pro sociální služby. (23. 3. 2020)
Možná vás to překvapí, ale sestry na paliativě Pod Petřínem jsou většinou mladé a veselé holky. Všeobecné nadšení z darovaných roušek tam neznalo mezí. Některé firmy jsem přesvědčila, aby roušky na oddělení doručili sami. Celkem se mi za tři dny podařilo sehnat na 400 kusů roušek, které tam teď mají k dispozici.
Vězni šijí roušky a vyrábějí ochranné pomůcky.
Vězni šijí roušky a vyrábějí ochranné pomůcky.
Vězni šijí roušky a vyrábějí ochranné pomůcky.
22
Fotogalerie

Po rouškách si lidé doma začali vyrábět plicní ventilátory i nemocniční lůžka. Ušetříme miliardy, míní Babiš

Poté, co epidemie koronaviru zastihla i po třech měsících od šíření viru českou vládu nepřipravenou a absolutně bez ochranných pomůcek, začal celý národ doma v karanténě šít roušky pro sebe i pro potřebné.

„Byl tu prostě nějaký problém a lidé ho vyřešili sami a hlavně zadarmo. Stejně jako s tím e-shopem na dálniční známky. Já se domnívám, že tudy povede cesta ven z krize nejen zdravotnické, ale i té ekonomické,“ rozplýval se Andrej Babiš blahem na tiskové konferenci.

„Musíme si přiznat, že já, Andrej Babiš probouzím v lidech jen to nejlepší. Tomu se říká managment. Pozitivně působím na lidi. Někdo to v sobě má a někdo nemá. S tím se člověk musí narodit. Po rouškách, které jsme my jako vláda neměli, ale lidé si je doma zadarmo vyrobili, přichází další výzva. Ačkoliv jsme na tom s plicními ventilátory mnohem lépe než třeba taková Itálie, opatrnosti není nazbyt a čím víc respirátorů, tím budeme všichni klidnější,“ připomněl Andrej Babiš skutečnost, že lidé po celé republice si po rouškách rovněž v domácích podmínkách začali vyrábět plicní ventilátory a někteří dokonce i nemocniční lůžka.

„Když vidím, co se děje teď v Itálii, myslím, že není čas usnout na vavřínech. Roušek mám několik stovek a teď začínáme s rodinou doma vyrábět plicní ventilátory. Po internetu jsme si postahovali různě návody na výrobu, ale v domácích podmínkách musíme tak trochu improvizovat. Navzdory amatérským podmínkám, chcete-li to tak nazvat, se nám během tří dnů podařilo vyrobit osm plicních ventilátorů pouze z PET lahví, pumpiček na kolo, gumových šalufků a prasečích střívek. Nejsou sice v kvalitě jako ty oficiální nemocniční, ale účel splní,“ pochvaloval si František Vlahý, který, stejně jako ostatní občané České republiky převzal pravomoci a odpovědnost vlády a začal vyrábět plicní ventilátory.

„Nejen nedostatek plicních ventilátorů může být do budoucna problém. Jak můžeme vidět z velmi postižených oblastí, často chybí v nemocnicích i samotná lůžka. Rozhodli jsme se proto, že nemocniční lůžka začneme vyrábět. Používáme k tomu klasická lůžka, jenom jim přiděláme kolečka, aby se s nimi dalo jezdit, a přiděláme madla a co nejvíc naškrobíme prostěradla, aby si pacient připadal opravdu jako v nemocnici,“ pochlubila se paní Radmila Malá, která se svými kolegyněmi z pilates po nocích vyrábí nemocniční lůžka.

„Je to takový náš světový unikát, že lidé si vyrobí, co je třeba, a tím ulehčí státnímu rozpočtu. Jsem přesvědčen, že je jen otázka dnů či maximálně týdnů, kdy si lidé doma vyrobí z mouky, oleje a paralenu vakcínu proti koronaviru,“ dodal ještě premiér Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností byl ale Babišův pseudoprezidentský projev, který komentuje Bohumil Pečinka.