Testování na koronavirus Bulovce: Muž přinesl malé dítě (14.3.2020)

Testování na koronavirus Bulovce: Muž přinesl malé dítě (14.3.2020) Zdroj: ČTK/AP Petr David Josek

Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka
Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka
Pražská Nemocnice na Bulovce spustila 13. března 2020 provoz odběrového místa pro vzorky na testování nákazy COVID-19.
Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka
Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka
26
Fotogalerie

Jak dál v boji s koronavirem? Testovat, chránit seniory a zajistit lůžka pro nejtěžší případy

Prioritou je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mapování kapacit lůžek pro nemocné s COVID-19 a navýšení testování. Za pondělí bylo otestováno téměř 2250 lidí, Akademie věd se zapojí tento týden, řekl dnes ráno na tiskové konferenci.

Informační systém Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) podle jeho ředitele Ladislava Duška sbírá data z laboratoří, krajských hygienických stanic a údaje o hospitalizacích z nemocnic. "Modul monitoruje každou jednotlivou hospitalizaci každý jednotlivý den, ode dneška každou jednotlivou změnu. Pomůže to monitorovat kapacity, systém bude v nemocniční části schopný reagovat v hodinách," řekl Dušek. Systém zaznamenává stav pacientů nebo jestli potřebují lůžka jednotky intenzivní péče.

Řidiči a karanténa: Jak v těchto dnech řešit propadlý řidičák nebo STK? >>>

Denní přírůstky nakažených COVID-19 podle ředitele ÚZIS Duška klesají a zřejmě budou stagnovat. Je to podle něj důvod k mírnému optimismu. Podíl seniorů mezi nakaženými COVID-19 je v Česku asi 17 procent, daří se je zřejmě chránit. Španělsko má asi 50 procent. Hospitalizovaných je podle ÚZIS asi 10 až 11 procent ze všech nakažených novým typem koronaviru. Zhruba pětina z nich potřebuje intenzivní péči.

Na konci dubna by podle odhadů ÚZIS mělo být kumulativně 15.000 nakažených, na konci března 3000. Lůžková péče by tento počet měla zvládnout.