Jan Hamáček s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020)

Jan Hamáček s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) Zdroj: Úřad vlády

Koronavir a Hamáčkův červený svetr probraly ČSSD z kómatu. Pro Babiše je to špatná zpráva

Mozek podle vědců nadále patří k ne zcela probádaným orgánům lidského těla. Navíc má neuvěřitelnou schopnost regenerace. Jednou z posledních záhad neurobiologie je pak mysl, což je soubor rozumu, vnímání, vůle, paměti, představivosti a cítění. Jednou z politických záhad posledních let v Česku pak bylo, jak funguje mozek a mysl ČSSD, minoritní vládní strany. Přišla ale koronavirová krize a představitelé sociální demokracie jsou najednou hodně vidět. Zejména vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Když se Hamáček před několika dny poprvé objevil v červeném svetru a džínách na tiskové konferenci vlády, způsobilo to prvotní pobavení, ale vyvolalo to současně sympatie, protože působil v těžké době více lidsky než ostatní kolegové v oblecích. Přitom se podle všeho jednalo o náhodu. „Červený svetr jsem si vzal proto, že byla neděle a zoufale se mi nechtělo do obleku,“ vysvětlil záhadu svého neobvyklého outfitu ministr. A u svetru už zůstal. I když je tradiční barvou ČSSD oranžová, Hamáčkův červený svetr se stal určitým symbolem. Navíc se mu podařilo něco, na co se čekalo několik let. Svým jednoznačným vystupováním zastínil premiéra Andreje Babiše, který hovoří často nesrozumitelně, je na něm někdy vidět nervozita, napětí a únava.

Otázkou ale je, zda právě koronavirová spoušť skutečně probere ČSSD z kómatu, ve kterém se dlouho rozdělená a pro mnohé své bývalé voliče nesrozumitelná strana nacházela.

Babiš překvapivě nevítězí

Zajímavé je, že Hamáček po letech v sobě právě v tak vypjaté situaci, která dnes v České republice panuje, objevil státníka. Samozřejmě mu nahrála situace, protože jeho vládní partneři zastupující hnutí ANO mu to svým vystupováním a některými kroky umožnili.

Premiér Babiš má od začátku svého působení v politice problém s mluveným slovem, jenže v posledních týdnech jsou právě rétorické schopnosti vnímány veřejností mimořádně pozorně. To není to samé, jako když vám zdatný marketingový tým píše příspěvky na Facebook a Twitter, což se v případě předsedy vlády děje.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se navíc dlouho zaplétal v neschopnosti vysvětlit, proč není k dispozici dostatek ochranných zdravotních pomůcek pro lékaře, sestry či hasiče. A Babišův další soudruh ve zbrani, vicepremiér Karel Havlíček, sype ze sebe všechno vždy s takovou kadencí, že to někdy působí až nevěrohodně.

Hamáček vsadil na jiný styl. Jednoduché krátké věty. Ráznost. Srozumitelnost. Dovolil si dokonce pohrozit lidem, kteří nedodržují karanténu a nařízení. Jindy by to působilo jako vyhrožování, ale dnes to veřejnost chápe jako projev rozhodnosti a síly. V době krize vlastnosti potřebné a prospěšné.

Předsedovi ČSSD v tomto směru konkuruje pouze předseda Ústředního krizového štábu, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ten je epidemiolog a proto ví, o čem hovoří. Hamáčka možná přitom k jeho strategii paradoxně donutil premiér Babiš právě tím, že ho nejmenoval šéfem krizového štábu, jak měl.

Šéf socialistů dostal k ruce i některé pomocníky, kteří také dokážou v posledních dnech zaujmout. Jsou to například hejtmané Martin Netolický (Pardubický kraj) či lékař Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD v kraji Vysočina). Ti se nebáli tvrdě kritizovat ministra Vojtěcha i premiéra Babiše. K tomu musíme připočítat i dlouholetého starostu Náchoda Jana Birkeho a další funkcionáře ČSSD na regionální úrovni. Vicepremiér Hamáček má ale i poměrně dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem.

Zda se předsedovi v červeném svetru podaří udržet ČSSD na stávající vlně pozitivních reakcí a zda se to projeví i ve volbách, to ještě nevíme. Najednou ale bylo zapomenuto na vychytralce, jakými byli a jsou Jaroslav Foldyna, Jiří Zimola či Michal Hašek, kteří sociální demokracii rozvraceli zevnitř.

Pokud by se ČSSD dokázala zmátořit na delší dobu, byla by to pro českou politickou scénu dobrá zpráva. Hnutí ANO by přibyl další soupeř a pro Andreje Babiše by mohlo být vytvoření budoucí vlády, pokud by vyhrál volby do Poslanecké sněmovny, ještě nesnadnější. Silnější ČSSD je jednou z možných variant, jak Babiše z vládnutí pro budoucnost vyšachovat. Zajímavý příklad pro Česko jsme viděli nedávno na Slovensku, kde do nové vládní koalice vstoupily ideově velmi různorodé strany. Je to i cesta pro Českou republiku? Uvidíme, koronavir totiž může ještě přinést další politická překvapení.