Daniela Filipiová byla ministryní zdravotnictví a osmnáct let senátorkou

Daniela Filipiová byla ministryní zdravotnictví a osmnáct let senátorkou Zdroj: Foto Blesk - Karel Kopáč

Exministryně Filipiová: Nechat zdravotníky bez ochrany je téměř na válečný soud

Ponechat zdravotníky v boji proti epidemii koronaviru bez ochranných pomůcek je nehorázné a neomluvitelné. Bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová je přesvědčena, že by se z toho měl někdo zodpovídat. Zásadní důvod, proč vláda selhala, vidí v exhibicionismu premiéra Babiše. Kromě zkušeností z ministerského postu, na kterém vystřídala Tomáše Julínka, má za sebou také 18 let v senátu, kde byla jednou z nejvýraznějších postav zdravotního výboru.

Mohla se podle vás vláda na situaci vůbec lépe připravit?

Jednoznačně mohla.

Jak?

Již na přelomu roku se dalo předpokládat, že by planeta mohla mít problém. To byl ten správný čas na to prověřit, zda jsou krizové štáby na všech úrovních připraveny a ověřit, zda vše bude fungovat tak, jak má. Měly se udělat propočty, kolik bude potřeba ochranných pomůcek v případě, že infekce propukne i u nás. A začít nakupovat.

Ministr Vojtěch argumentuje tím, že se měly zásobit samotné nemocnice, které na to prý byly upozorněny…

Fakt, že ve skladech Státních hmotných rezerv bylo zoufale málo ochranných prostředků, je neomluvitelný. Vyzvat koncem února nemocnice, aby si pořídily zásoby, bylo nehorázné. V té době již celý svět ochranné pomůcky nakupoval a sehnat se nedaly. Pak zase přišel zákaz nakupovat s tím, že se vše bude řídit centrálně. Chaos nad chaos.

Každopádně je fakt, že chyběly nejen kvalitní respirátory, ale i obyčejné roušky.

Přesně tak. A ponechat zdravotníky bez ochranných pomůcek je nehorázné a neomluvitelné. Jen díky české sounáležitosti, kdy “Šije celé Česko”, možná nebude dopad pandemie u nás tak dramatický.

Podle vás tedy vláda situaci nezvládá?

Vláda selhala kvůli exhibicionismu a syndromu „Já jsem spasitel a postarám se o vás“ našeho pana premiéra. Měl se okamžitě dle zákona aktivovat krizový štáb, nikoliv upravovat status, podle kterého se má postupovat. To zcela rozhodilo předem připravené a důkladně projednané postupy.

Máte na mysli to, že v čele krizového štábu nakonec není ministr vnitra?

Ano. To, že kvůli panu premiérovi není předsedou krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD, ale náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, zcela rozhodilo připravenou logistiku. Přičemž nechci ani v nejmenším zpochybňovat odbornou erudici a kvality profesora Prymuly. Náměstci ministrů ale mají vést krizové štáby daných resortů.

Jednotlivá omezení a restrikce jako je třeba zavření obchodů, škol, omezení volného pohybu a další, považujete správná?

Vyhlášení nouzového stavu a další opatření jsou v pořádku, i když přicházejí dost chaoticky. Jinak jde ale ze strany vlády o neomluvitelné jednání a až vše bude za námi, měli by se z toho někteří lidé zodpovídat. Občas mě napadá, že je to téměř na „válečný soud”. Jsme totiž ve válce. S neviditelným nepřítelem.