Petr Neužil

Petr Neužil Zdroj: Archív

Mám roušky od kamarádů i pacientů, vozí mi je i Dáša Havlová pro naše sestřičky, říká kardiolog Neužil

Osobnosti odpovídají na „koronavirový“ dotazník Reflexu. Co čtou, čeho se bojí, jaký je jejich život v současné epidemii. Tentokrát primář kardiologie Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Co vám chybí?

Pořád stejně : ochranné pomůcky

Co naopak nechybí?

Jako vždy: dobrá nálada

Je něco pozitivního na domácí karanténě?

ANO : zjistíte, že v jednom sáčku rýze z PENNY Marketu je 2749 zrníček a z Lidlu celých 3096. Neboli, aktivní člověk má vždy možnost lépe to přežít a vytříbit si pak v hlavě jaké jsou pro něj v běžném životě priority.

Rozčílilo vás něco v posledních dnech?

Ne! Naopak zklidnilo: pochopil jsem, že jsme svébytná a dospělá země plná skvělých lidí, kteří v sobě vždy najdou jen zdánlivě neexistující sounáležitost a solidaritu. Zejména jako zdravotníci za ni moc děkujeme a ta vlna pozitivní energie je naprosto úžasná

Co vás naopak rozesmálo?

Smysl pro humor, záplava SMS zpráv, alegorických videí s úžasnými nápady alias: Kubrt a roušky (doporučuji shlédnout). Chápu to jako přirozenou obranu proti očekávanému náporu na nás všechny. Ta nepřeberná síla toho obyčejného humoru mi dává sílu se na vše s klidem v duši připravit.

Co čtete?

Strašné: nečtu. Přestal jsem číst i moji oblíbenou odbornou literaturu. Nemohu se na ni vůbec soustředit. To čtení spíše nahrazuje rodina, příroda, neutuchající odhodlání našeho týmu.

Na co se díváte v televizi?

Nejsem schopen se systematicky dívat na televizi! A ani nechci. Jde to stejně mimo mě. Chci vědět aktuality jednou, dvakrát za den ne víc, opakování těch stejných zpráv je to nejhorší, co Vám může narušit rovnováhu. Kdyby byla nakonec vysílání hymna jako kdysi, asi bych se koukal na ni!

Jakou posloucháte hudbu?

Aniž bych chtěl někomu dělat reklamu, je to rocková muzika a v autě vysílání radia Beat. Takže, abych byl pregnantní, čekám vždy na songy skupiny U2

Jak získáváte informace?

Jako každý jiný smrtelník, obecné informace z médií a odborné kde se dá po internetu a cestou přes náš krizový nemocniční management v Nemocnici Na Homolce

Z čeho máte strach?

Nejhorší strach je ten, jehož původ se nedá definovat. Mám strach z tohoto typu strachu. Myslím si, že v současné době nesmíme mít strach z Covidové infekce, s tou musíme účinně a velmi zodpovědně bojovat. Strach musíme mít z jakéhokoliv podceňování, k čemuž bohužel ještě v nedávné době docházelo, a to i za řad odborné veřejnosti.

Na co z posledních dnů nikdy nezapomenete?

Opakuji se: z vlny solidarity a pocitu sounáležitosti, z akce – šije celé Česko, mám roušky od mých kamarádů i mých pacientů, v řadě případů prostých lidí, máme roušky i od nadace Vize, Dáša Havlová mi je pro naše sestřičky osobně vozí, nezapomenu ale i na naše odhodlání nás, zdravotníků se s tou potvorou poprat a nenechat ji řádit. Na břímě stresu, který všichni přežíváme a zaháníme již zmíněným českým humorem. To se prostě od listopadu 1989 nezažilo.

Čemu věříte?

V dnešních těžkých dnech věřím všemu, co podnikáme proto, aby následky této pandemie, a tedy sobecky následky v České republice byly co nejmenší. Věřím, že zvládeneme i ten zatracený nedostatek ochranných respirátorů a dneska i běžných chirurgickýchroušek a to především zodpovědným přístupem všech. Věřím, že po této zkušenosti budeme alespoň na chvíli k době ohleduplnější, zodpovědnější, budeme se více respektovat a snad budeme konečně na sebe i více hrdí!

Kdo nebo co vám naposledy udělal radost?

Dělá mi radost moje rodina, můj pracovní tým a všichni naši známí pacienti a podporovatelé, kteří nám drží palce a cítí s námi.

Změnil jste stravovací návyky?

PRAVDU? NE! To jediné jsem skutečně nezměnil, piju možná ještě více kávy a možná si tam dávám ještě více cukru a prostě zase jedno jídlo denně a možná ještě menší dávky! Kávu nám do všech nemocnic v ČR teď zdarma rozvezla firma Balada Coffee – Káva Praha. Pro mě života budič. Manželem vlastnoručně upečené houstičky vozí našim sestřičkám zase produkční divadla Kalich Zdenička Žebrakovská.

Je něco, čeho se vzdáte i po skončení epidemie?

Vzdám se určitě blbých keců, co občas mám.

Koho si dnes vážíte?

No to je přece jasné!!!!!!! Podívejte se na spoustu lidí kolem sebe!!!! Jsou to úžasní lidé, těch si vážím. Všech, co vykonávají svoji běžnou práci přes spoustu rizik z infekce (lidí v supermarketech, na poštách, policistů, hasičů a omlouvám se, že není prostor jmenovat všechny). Vážím si i řady razantních rozhodnutí, která přišla z vlády, vážím si zejména těch politiků, kteří jednají na férovku a racionálně, vážím si těch opozičních stran, které se snaží pomáhat našim lidem a ne se zajíkávat v nesmyslných slovních šarvátkách. Ale nejvíce si vážím zdravotníků, na odběrových místech, na hygienických stanicích, zdravotníků Záchranné služby, prostě těch, kteří jsou v první linii, například na Infekční klinice Nemocnice Na Bulovce, VFN na Karlově v Praze a teď i u Svaté Anny v Brně, ti všichni nasazují svoje zdraví pro nás všechny!!!

Další „koronavirové“ dotazníky si přečtěte zde >>>