Video placeholde

Koronavirus ukáže, kdo se chová jako svině. Mluví se o přežití silnějších, je to šílené, říká Lorman ze Života 90

Krizové řízení státu selhává, nákupní hodiny vyhrazené pro seniory jsou nesmysl, říká teolog a jáhen Jaroslav Lorman, který v organizaci Život 90 pomáhá seniorům zvládat pandemii koronaviru. Někteří se bojí o život, nejhorší je ale nejistota a samota. Kdyby opatření spojená s pandemií trvala dlouho, mohla by se nám to vymstít. Prezident Zeman je podle Lormana mimo, když posílá lidi do domovů důchodců. Celá krize ale může vést i k pozitivním věcem, ke změně společnosti. Může přivést lidi k víře, která teď i jemu pomáhá. Česká církev ale ve své roli selhává.

Podle Lormana dění kolem koronaviru ukazuje, jací lidé opravdu jsou. Tedy že někteří jsou svině, ale řada dalších lidí chce pomáhat. Právě to dává Lormanovi naději. Klíčová podle něj není role státu, ale rodina a mezilidské vztahy. Přiznává přitom, že se teď často otevírají i staré rány, a senioři se tak dostávají do úzkých.

Na Život 90 se obrací tisíce lidí s prosbami i prostě proto, že se cítí sami. Zároveň často nevědí, jestli vůbec můžou ven, nevyznají se v informacích. Tady stát selhává. Chybou je podle Lormana ale taky čas vyhrazený pro seniory v obchodech. Nic to nevyřeší. Lepší by bylo pouštět lidi do obchodů v určitých počtech.

Život je víc než ekonomika, zdůrazňuje Lorman. Neumí si představit, že bychom obětovali byť jen jeden život kvůli záchraně českého hospodářství, které se teď dostává pod tlak. Spoléhat bychom se přitom neměli na rozdávání státu, ale na rodinu a lidskou solidaritu. Zároveň se objevují mezigenerační spory a ukazování prstem na viníky, třeba ze strany šéfa Rady seniorů Pernese, který řekl, že koronavirus do Česka přinesli mladí. To Lorman kritizuje a nesdílí.

Koronavirus může zacelit příkop ve společnosti, který se otevřel během prezidentství Miloše Zemana a Václava Klause, míní Lorman. Šířila se tu nenávist a společnost se rozdělovala, to teď může solidarita mezi lidmi napravit. Církev by podle Lormana měla vyjít mezi lidi, její aparát ale selhává a pozitivní roli hrají spíš jednotlivci.

Jak teď pomáhá Jaroslavu Lormanovi víra a co přesně mu dává? Proč je optimista v tom, že po skončení pandemie může být společnost lepší? Jak odhaluje krize kolem nemoci covid-19 charaktery lidí a co mu říká o Češích? Je na místě přemýšlet o tom, kdy se ještě vyplatí kvůli lidským životům dusit ekonomiku? A jaké dopady tohle všechno má na seniory?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>