Petr Cibulka

Petr Cibulka Zdroj: Archív

Jak žijí osobnosti v době pandemie: Současná krize připomíná seriál o Černobylu, tvrdí vinař Petr Cibulka

Osobnosti odpovídají na „koronavirový“ dotazník Reflexu. Co čtou, čeho se bojí, jaký je jejich život v současné epidemii. Tentokrát vinař Petr Cibulka (52).

Co vám chybí?

Mezilidské setkávání. A pak v tomto pořadí: Dopoledne expresso machiatto s kamarády, oběd v restauraci se sklenkou vína, večerní domácí úkol (degustace dobrých vín) s přáteli.

Co naopak nechybí?

Přecpané ulice, dálnice, nutné hovory s hlupáky

Je něco pozitivního na domácí karanténě?

Rodina je pohromadě, návrat do doby, kdy byly děti menší.

Rozčílilo vás něco v posledních dnech?

Vládnou nám nemehla. Až příliš to připomíná seriál o Černobylu. Absolutní nepřipravenost země na jakoukoli krizi. Idiokracie v poslední fázi. Ta hrůza, že nějaké známosti nějakého ministra někde na druhé straně zeměkoule znamenají, že dostaneme roušky, nebo nějaké testy. Že je nemáme v rezervách, že nikdo nepracuje na pandemických plánech. Pár příkladů: Rektor univerzity, který ukazuje jak z PET lahve vyrobit plastový štít, ministr zdravotnictví - superstar, hlavní hygienička-výživová poradkyně, šéf krizového štábu bez bezpečnostní prověrky, prázdné hmotné státní rezervy, technologická zaostalost, neexistence e-státu, samé lži. Lži okolo testování, lži okolo roušek, lži okolo skutečného stavu. K čemu jsou všechny ty integrované záchranné systémy, všechny slavná cvičení v hlavních televizních zprávách? Nefunguje krizové spojení, nikdo neví, co má dělat. Nechránění zdravotníci, policisté, hasiči. Ale i absolutní ignorace lékařů při prvotním ošetření prvních nakažených.

Co vás naopak rozesmálo?

Jednoznačně premiér. V plné nahotě vidíme, jaký to je manažer. Velmi připomíná jednoho francouzského filmového inspektora. Chaos, přežblepty, nekompetentnost, ale i křik a zloba. Sledovat jej v televizi byl opravdový komediální výstup hodný mistra stand up komedy. Jo a ještě starosta Náchoda, jak mluví v televizi přes videokonferenci v roušce. Aby nenakazil obrazovku.

Co čtete?

Evžena Oněgina ve dvoujazyčné verzi. A knížku, kterou mi dal syn - Krajní zodpovědnost. Vřele doporučuji všem manažerům. Aby to nejenom přečetli, ale se tím i občas řídili.

Na co se díváte v televizi?

V televizi je to opravdu složité. Mám rád některé nové filmy a seriály na HBO, skvělé jsou starší filmy na ČT art. Jednoznačně jsme se pobavili nejvíce u seriálu Susedia. A pomyslný vrchol byly dva filmy: Čtyři vraždy stačí drahoušku a nesmrtelný Inspektor Clouseau. Jak aktuální.

Jakou posloucháte hudbu?

Radio D-dur, skvělá klasická hudba, radio-vltava- mluvené slovo, ale i hip-hop, punk a rock. Patti Smith.

Jak získáváte informace?

Stejně jako ostatní - nelegálními odposlechy. Z rozhlasu, Reflexu, šeptandou a hlavně z tiskových konferencí vlády v televizi. Ty přinášejí jasné důkazy pro všechny konspirátory.

Z čeho máte strach?

Mám strach, že se národ ze současné situace nepoučí. Že vláda vytiskne spoustu bankovek, jako náplast, všelék na vše, co jsme zanedbali. Obavu mám také z toho, jak bude náš svět vypadat. Konec globalizace znamená spoustu změn. Jsme na ně připraveni? Obávám se, že nikoliv.

Na co z posledních dnů nikdy nezapomenete?

Na prvních 10 dnů vládního vysvětlování proč nejdou telefony, webovky, proč nic nefunguje, snaha hnutí ANO být před kamerami za každou cenu. Plivání na Itálii, plivání na všechny a všechno okolo.

Čemu věříte?

Že čínský virus zůstane čínský virus. Ne, že se z Čínské chřipky zase stane, tak jako před sto lety chřipka Španělská. Obecně věřím jen sobě. Když jsem byl malý a měl památníček, tak mi tam strýc z Olomouce napsal, “důvěřuj v sebe a zvítězíš“. Tož to tak dělám.

Kdo nebo co vám naposledy udělal radost?

Rozhodně manželka a děti, jak se zapojili do vinařství a umožnili naší firmě růst. Dále jižní Morava jako taková, kvalita vín. Kdo má rád víno, musí uznat, že posun ve kvalitě je skokový. Stále to ale neodpovídá návykům našich domácích konzumentů. V Krkonoších Češi pijí italská vína a cizinci a návštěvníci vyžadují, tak jak to je ve světě zvykem, vína lokální. Ale vzhledem k tomu, že prožíváme i konec globalizace v přímém přenosu, očekávám návrat našinců k našim vínům.

Změnil jste stravovací návyky?

Taky pod vlivem syna Jana, jsem přestal jíst sacharidy a cukry. Zhubnul jsem a cítím se dobře. Všechny zdravotní testy jsou lepší než za poslední dekádu. Vřele doporučuji. K večeři vepřové koleno bez chleba a ráno břicho jako lavor.

Je něco, čeho se vzdáte i po skončení epidemie?

Budu se snažit vyhýbat se lidem, kteří jsou toxičtí, mají v sobě skepsi. Nebo jsou natvrdlí.

Koho si dnes vážíte?

Lidí co mají odvahu. Jít proti většinovému názoru. Co se nebojí říct nahlas, co se jim nelíbí. Podnikatelů, kteří mění svět. Snad nejvíc majitele Tesly Elona Muska. Taková vize, takový drajv, jaký rozdíl oproti podnikatelům, kteří jsou jen bohatí, a je jedno, jak moc. Podstatné ale je, co po nich zbude. Proto si vážím těch, kteří změní nějaké odvětví, naši planetu, a to k lepšímu. U nás to byl Baťa. Jako jeden z prvních vytvořil celý ekosystém okolo svého podnikání a v jednu dobu ovládal 50% světového trhu s obuví. Někteří naši miliardáři utíkají k regulovanému nebo k licenčnímu byznysu, kde stačí ovlivnit nějaký regulační orgán a je vyděláno. Žádná vize, nic - prázdno. Lety do vesmíru? Elektromobilita, rychlovlaky, solární revoluce? Bez budoucnosti.

Další „koronavirové“ dotazníky si přečtěte zde >>>