Zeman koláž

Zeman koláž Zdroj: Říha

Zeman prý žije a večer promluví v televizi. Tipujte, co řekne

Po řadě dní pochybností, jestli má Česká republika ještě vůbec prezidenta, by snad dnes večer mohlo být jasno. Televize Prima avízovala, že odvysílá jeho projev k národu. Miloš Zeman tak prolomí dlouhé mlčení, kdy se doposud ke koronavirové krize nijak významněji nevyjadřoval. Nikdo neví, co řekne. Pojďme si společně zatipovat. Uvidíme, jak dobře svého prezidenta známe.

Zeman má na Primě promluvit v 19:25. Nezvratný důkaz o tom, že je naživu, to bohužel nebude. Mluvčí Primy Adam Halmoši upozornil, že projev Miloše Zemana je předtočený. Natáčel se na zámku v Lánech a má mít asi osm minut.

Podle dostupných zpráv je prezident v Lánech zcela izolovaný, smí k němu jen kancléř Vratislav Mynář. Bezprecedentní opatření pramení z obavy, že pokud by se prezident nakazil koronavirem, mohlo by to být vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu fatální.

Dnes však prý navzdory všemu osloví zemi. Bude v televizi chválit vládu a urážet ostatní, jak čekají jedni? Nebo se tentokrát projeví jako státník a přednese důstojné posleství k národu, jak by se od hlavy státu slušelo v těžkých chvílích?

Nikdo neví, o to více se rojí spekulace.

Máte svůj tip, co Zeman řekne? Pokud ano, napište ho do diskuse pod článkem. Čas na to máte do 16 hodin.

Pak vaše tipy sesbíráme a uděláme z nich článek, který zveřejníme v 17 hodin. V 19:25 se můžete na Primě podívat, kdo se trefil nebo aspoň nejvíce přiblížil realitě. A už ve 20 hodin zveřejníme text, v němž prezidentova slova okomentuje politický komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Dá se předpokládat, že to bude stát za to. Ještě dřív než Zeman vůbec něco řekl, už je kvůli jeho projevu zle. Ředitel České televize Petr Dvořák napsal dopis kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi. Žádá ho v něm, aby mohla veřejnoprávní televize přenos odvysílat souběžně s Primou. Argumentuje větším dosahem pro diváky i tím, že stejně se postupuje v případě Zemanova vánočního poselství, které vyrábí Nova, ale vysílají ho i další média.

V minulém týdnu prezidentův mluvčího Jiří Ovčáček na twitteru tlumočil údajné Zemanovo vyjádření, v němž podpořil vládní opatření proti šíření nového koronaviru a vyzval lidi k dodržování nařízení vlády. Zároveň prý prezident vzkázal, že Česká republika krizovou situaci překoná. Lidé podle něj nemají podléhat strachu a panice. Co asi řekne Zeman dneska večer?