Před karanténou a po ní. Chcete takhle dopadnout? Ilustrační foto

Před karanténou a po ní. Chcete takhle dopadnout? Ilustrační foto Zdroj: Internet

V karanténě jako na krmníku. Cpeme se za dva a tepláky to schovají

Teď se to zdá jako malichernost, ale jen počkejte za pár měsíců. Až se přežene největší průšvih, skončí všechny zákazy a otevřou se koupaliště. Pak si na mne vzpomenete. Budete při tom stát před zrcadlem, na sobě budete mít plavky, které se záhadně zmenšily o dvě velikosti a vy budete nevěřícně zírat, co udělala karanténa s vaší postavou. Je to tak, opatření proti nákaze nahrávají z řady důvodů tloustnutí.

Takže pěkně popořádku. Stačí se teď kdykoliv ve všední den projít po Praze, Plzni, Brně a vlastně jakémkoliv jiném městě a máte pocit, že je neděle ráno a všichni ještě spí. Nespí. Ukázněně dodržují doporučení epidemiologů, aby se venku pohybovali co nejméně a pracovali pokud možno na dálku z domova. Takže se nepohybují vůbec.

Při práci z obýváku ovšem člověk zjistí, že když nemůže klábosit s kolegy, zvládne svůj obvyklý denní výkon za poloviční čas. A už to jede. Sedne si k televizi, vezme si knížku, k ruce něco dobrého…

Na leckoho navíc padá tíseň, kdykoliv otevře spíž nebo lednici. Zásoby mouky, rýže, těstovin, mléka… Vše nakoupené v posledních dvou týdnech na zlé časy. Kdy už ty zlé časy budou, kruci? Nebo už jsou? Obchody s potravinami mají jako naschvál pořád otevřeno, zboží je dost, nevypadá to, že by se chystalo dojít. Potravní moli vám výsměšně bzučí u uší (nebo si to aspoň myslíte). Takže začnete zásoby zpracovávat a spotřebovávat. Aby se nezkazily, jíte za dva.

Když už vám povalování a cpaní se leze krkem, šli byste si třeba zaplavat nebo se protáhnout do posilky. Máte smůlu, mají zavřeno. Některá fitka začala nabízet on-line přenosy speciálních cvičebních lekcí. “Nemusíte vynechat trénink a můžete si s námi zacvičit z domova do doby, než naše kluby opět otevřou,“ nabízí na svém webu například síť Form Factory. V úterý byl na programu Cardio HIIT workout, dnes (ve čtvrtek) pro změnu pilates. Tak schválně, kolik z vás si už takhle on-line zacvičilo?

To si radši dáme skleničku, ne? Na ty nervy, kdy se na nás valí jedna jobovka za druhou, to přece potřebujeme. A je to lepší než prášky. Fajn, takže to máme další kalorie, které se nám pěkně uloží v podobě podkožního tuku. Ale co, přece teď nebudeme řešit kila, teď jsou na pořadu důležitější věci.

A přátelé, víte, co je úplně nejhorší? K tomu všemu, co jsem napsal výše, se jako největší nepřítel přidává zákeřné domácí pohodlné oblečení. Když jdete do práce, musíte se nacpat do kalhot, sukní, kostýmků a dalších mnohdy vypasovaných kousků, které vás na případné prohřešky v životosprávě nemilosrdně a včas upozorní. Ale doma v karanténě? Volné kalhoty, tepláky, vytahané mikiny, domácí šaty… Nikde nic neškrtí, všechno je hezky volné. Pět kilo sem, pět kilo tam.

O tom, že když u přece jen musíte vyjít z libovolného důvodu mezi lidi, povinná rouška krásně schová čerstvě narostlou druhou bradu, se netřeba dále zmiňovat. Prostě přiznejme si to, koronavirus útočí nejen na náš imunitní systém, ale taky na náš zdravý životní styl (nebo aspoň pokusy o něj).

Sečteno a podtrženo: Jestli nechcete strávit léto v dlouhých splývavých šatech, nadměrně velkých trikách nebo šortkách na gumu, myslete i při karanténě na doporučení zakladatelky společnosti STOB (Stop obezitě) Ivy Málkové. Svým ovečkám pro koronavirové období vzkazuje: „Ani v tomto okamžiku se nepřestávejte starat o svůj jídelníček, o pravidelnou pohybovou aktivitu a využijte případný volný čas k péči o sebe. Jak se ukazuje, není totiž nic důležitějšího než zdraví.“

Tak. A jdu si dát buchtu a kakao, ať se to nezkazí.