Kapr obecný (Cyprinus carpio) je i oblíbenou sportovní rybou, ti největší mohou být přes metr dlouzí a vážit až40kg

Kapr obecný (Cyprinus carpio) je i oblíbenou sportovní rybou, ti největší mohou být přes metr dlouzí a vážit až40kg Zdroj: iStock.cz

Kapr: Milovaný i nenáviděný přivandrovalec
Kapr: Milovaný i nenáviděný přivandrovalec
Podzimní výlovy rybníků v jižních Čechách
Požerákové zuby, které poskytly vědcům důkazy o chovu kaprů v neolitu, jsou přeměněný pátý žaberní oblouk
ědci testují metodu pravěkých rybářů, kteří chovali kapry v mělkých rýžových polích
18
Fotogalerie

Kapry z doby kamenné odhalily vykopávky. Odkud pochází „český“ kapr?

Počátky chovu kaprů u nás sahají až do středověku – ryba totiž nebyla považovaná za maso a tak se mohla jíst i v období křesťanského půstu. To přispělo k zakládání rybníků a rozvoji umělého chovu kaprů. A protože půst se tradičně držel i na Štědrý den, stal se kapr hlavním chodem štědrovečerní večeře. Ale původ kapra byl donedávna tak trochu záhadou.

Uměle chovaní kapři se svému divokému předkovi moc nepodobají – ve skutečnosti je to domácí zvíře stejně jako krávy, prasata či králíci. Původní divoký kapr přitom nepochází z Evropy, jeho domovem je střední až východní Asie. Tam, konkrétně v Číně, také zdomácněl – a to mnohem dřív, než se u nás začaly zakládat první rybníky.

Ještě donedávna se předpokládalo, že ke zdomácnění kapra došlo přibližně před třemi tisíci lety, v letech 1140 př. n. l. Poslední výzkumy ukázaly, že umělý chov kaprů má mnohem delší tradici, v Číně je lidé chovali už před 8 tisíci lety v době kamenné! K tomuto závěru došli vědci zkoumající vykopávky z neolitické osady Tia-chu v provincii Che-nan ve střední Číně.

Ve čtení pokračujte zde >>>