Učitelé v Keni se bojí terorismu - ilustrační snímek

Učitelé v Keni se bojí terorismu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Ne kvůli koronaviru. Keňa v důsledku teroristických útoků zažívá exodus učitelů

Školy po celém světě kvůli epidemii koronaviru dočasně přerušují výuku. Podle dat UNESCO preventivní opatření pocítily už stovky milionů studentů. V Keni se však důvod pro zavírání stovek škol od toho našeho podstatně liší. Série útoků teroristického hnutí aš-Šabáb cílených na vyučující a studenty v posledních dvou měsících zapříčinila hromadný odchod tisiců učitelů ze severovýchodní oblasti státu.

Krizová oblast leží na dlouhé hranici se Somálskem. Dostupnost vzdělání pro kočovné pastevce, kteří zde tvoří hlavní skupinu obyvatelstva, byla vždy pouze limitovaná a momentální situace stav rozhodně nevylepší.

Nezbytnou součástí školství se stali učitelé přivedení z ostatních regionů pod záštitou státní organizace Teachers Service Comission (TSC). Ta se ale rozhodla v zájmu bezpečnosti pedagogy z místa stáhnout a nehodlá je poslat zpět, dokud se situace neuklidní.

Ohrožené jsou zejména venkovské oblasti přímo na hranicích se Somálskem. Jeden z útoku se odehrál na začátku ledna, As-Šabab ho namířil na školu v odlehlé vesnici jménem Dadaab. Podle keňské policie při výpadu útočníci zavraždili 3 studenty a jednoho učitele. Jen o pár dní později 13. ledna ve vesnici Kamuthe pak teroristé zabili 3 kantory z TSC.

Reakce na situaci

„Když učitelé odejdou, studenti se vrátí ke svému nomádskému způsobu života,“ vysvětloval pro deník The Guardian Ahmed Abdi Mohamed, ředitel školy v Balambala. Tu v posledních týdnech opustilo 7 učitelů. Tamní školy sice zejí prázdnotou, keňská vláda ale přesto nařídila, že musí zůstat otevřené. Kdyby je prý totiž nechala oficiálně zavřít, znamenalo by to vítězství as-Šabábu. Studenti tak místo sezení v prázdné učebně pomáhají svým rodičům se zvířaty.

Zástupci oblasti si na rozhodnutí stáhnout vyučující stěžují. Podle nich to jen ukazuje pokračující marginalizaci obyvatel regionu. „Lidi, kteří nejsou odsud pracují i v dalších sektorech jejich oborů, proč tedy přemisťovat všechny učitele naráz?“ kladl si otázku představitel okresu Wajir, Abdullahi Hassan Maalim. „Organizace TCS se měla prvně poradit s místními úřady, jak pedagogy ochránit a ne jednat na vlastní pěst. Tohle je nepřijatelné, upřeli tím práva celé generace,“ dodal.

Historie útoků

Teroristé nejsou v severovýchodní Keni novým jevem, spíš naopak. Jako jeden z nejohavnějších činů poslední doby se zapsala střelba na Univerzitě v Garisse. Čtyři útočníci chodili od budovy k budově a zastřelili každého, kdo se identifikoval jako křesťan. Při incidentu zahynulo 148 lidí, většina z nich byli studenti.