Video placeholde
Británie kvůli nebezpečí nákazy novým koronavirem brzy nařídí lidem nad 70 let kompletní čtyřměsíční izolaci.
Letadla nedaleko Heathrow
Nemocných přibývá i ve Velké Británii.
Kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru se nebude hrát fotbal ani v Anglii. Premier League i nižší soutěže byly do 3. dubna přerušeny.
Kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru se nebude hrát fotbal ani v Anglii. Premier League i nižší soutěže byly do 3. dubna přerušeny.
19
Fotogalerie

Možná jsme měli něco udělat, ale už je stejně pozdě. Humorné video vystihuje přístup Britů ke koronaviru

Lidová tvořivost aneb Boj britské vlády s koronavirem lapidárně shrnuje scénka ze seriálu BBC Jistě, pane ministře. Na popis situace na britských ostrovech bohatě stačí hercům pouhé čtyři repliky. I když se původně jednalo o politickou satiru ze začátku 80. let, výborně sedí i na momentální postoj britské vlády k pandemii nového typu koronaviru. Podívejte se na video!

Stejně jako v legendárním sitcomu Jistě, pane ministře, i tentokrát postupují Britové podle těchto čtyř kroků:

1. fáze: „Nic se nestane.“

2. fáze: „Něco se možná stane, ale neměli bychom s tím nic dělat.“

3. fáze: „Možná bychom s tím měli něco udělat, ale stejně nemůžeme dělat nic.“

4. fáze: „Možná jsme měli něco udělat, ale teď už je stejně pozdě.“ 

Vláda premiéra Borise Johnsona byla od vypuknutí pandemie nového typu koronaviru kritizována za otálení s přijetím radikálních opatření. To se nyní snad mění. Ostrovní vláda od úterka zakáže akce s velkou účastí. Premiér Boris Johnson řekl, že se lidé mají vyhnout kontaktu s ostatními a měli by pracovat z domova. V porovnání s opatřeními ve zbytku Evropy ale přílišnou důvěru nevzbuzují.

K hlavním bodům opatření patří, že by všichni, kdo mají v domácnosti někoho, kdo kašle nebo má teplotu, měli zůstat ve 14denní karanténě. Lidé nemají zbytečně cestovat a mají se vyhýbat místům, jako jsou restaurace, kluby a podobně. Na zdravotnický systém se mají obracet, jen když je to opravdu nutné. Od úterka se nebudou konat masově navštěvované akce. Hlavní zdravotnický poradce vlády Patrick Vallance na briefingu připustil, že možná bude nezbytné zavřít školy. Britská vláda zatím nepostupovala tak razantně jako vlády jiných zemí. Dnes Johnson řekl, že bez „drastického zásahu“ by se mohl počet nakažených zdvojnásobit každých pět či šest dní. Británie má nyní 1543 nakažených a 36 mrtvých.