Video placeholde
Herečka s režisérem Lubomírem Zemancem.
Aťka Janoušková
Poslední foto Aťky Janouškové před smrtí: S Lubomírem Zemancem 6. 3. 2019.
Václav Hybš a jeho manželka Jarmila měli malou přítelkyni moc rádi.
Aťka Janoušková vypadala před devadesátkou na slabých šedesát.
20
Fotogalerie

Herečka Aťka Janoušková stála u kolébky českého dabingu, její nejslavnější rolí byl hlas včelky Máji

I přes maličký vzrůst ji nešlo na ulicích domovských pražských Strašnic přehlédnout. Stejně nepřeslechnutelný a nezaměnitelný byl i její hlas. Zkrátka Aťka Janoušková byla originální umělkyní i barvitou osobností, jejíž hlas provázel celé generace dětí a která se dokázala popasovat s ranami a omezeními, který ji život vložil do cesty. Aťka Janoušková se narodila 16. března 1930, dnes by slavila své 90. narozeniny.

Aťka Janoušková (svým civilním jménem Vlasta Janoušková) se narodila v Praze do rodiny klenotníka. Od osmi let navštěvovala taneční hodiny primabaleríny Národního divadla a hraní se věnovala už od dětství. A právě už ve svých jedenácti letech se ocitla na prknech Zlaté kapličky, kde dostala několik dětských rolí.

Ještě v předškolním věku ji zkoušeli doktoři léčit růstovým hormonem, díky němuž Aťka (jak rodiče i okolí malé Vlastě říkalo) skutečně povyrostla, ale pouze nepatrně. Kupodivu tvrdila, že jí výška sto dvacet centimetrů ani tak nevadí.

Daleko větší ránu pro ni znamenal osud jejich rodičů. Její židovskou matku odvleklo gestapo v roce 1943, otce zatkli též, přestože Žid nebyl. Aťka se domnívala, že se jim až příliš zalíbil jejich veliký byt v pražské Vodičkově ulici. Zatímco její matka se z Osvětimi vrátila a přežila pochod smrti z Ravensbrücku až do Prahy, její otec zemřel v Dachau v březnu 1945, dva měsíce před příchodem Američanů.

Janoušková se po válce nějaký čas živila jako cizojazyčná korespondentka, zpět na divadelní prkna ji přivedl až později Emil František Burian, v jehož divadle získala v roce 1953 stálé angažmá. Objevila se v nespočtu představení, zejména tam kde mohla uplatnit své přirozené nadání pro tanec a zpěv. Nicméně nesmrtelnou se Aťka Janoušková stala díky své práci pro dabing. Lze říci, že stála u jeho kolébky.

Její neobyčejný dětinský hlas je neodmyslitelně spjat především s nejrůznějšími pohádkovými bytostmi a pořady pro děti. Její nejslavnější dabingová role je hlavní postava v seriálu Včelka Mája, na kterou navázala neméně slavnými dabingovými rolemi v seriálech Broučci, Příběhy včelích medvídků či Ferda Mravenec. V roce 2009 pak obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu.

Během své kariéry Janoušková sehrála i několik rolí před televizní kamerou. Namátkou jmenujme Ať žijí duchové, Arabela či Skřítek Halahoj. Epizodní roličku měla i ve slavném oscarovém filmu Miloše Formana Amadeus.

Aťka Janoušková si své soukromí skoro celý život úzkostlivě střežila. Teprve několik let před svou smrtí pootevřela dvířka a podělila se o své největší životní tajemství. Přiznala, že její životní láskou byl muzikant Josef Poslední. Ten však tragicky zahynul v roce 1968 v Mongolsku. „Měla jsem dlouholetý vztah, byl to muzikant. Ale bohužel tragicky zemřel. Byli jsme oba bohémové, měli jsme volnější náhled na život, na rodinu jsme nemysleli. Věděla jsem, že pro mě není možné mít rodinu a dítě,“ řekla tehdy serveru Blesk.cz. S bolestivou ztrátou se dlouho vypořádávala velmi dlouho.

Ani konec života samotné Aťky Janouškové nebyl hoden náplně její životní pouti i štědrosti či nezištnosti, se kterou pomáhala druhým. Na začátku března loňského roku ji dlouho známí nikde neviděli a několik dní jim ani nebrala telefon. Policie tedy vypáčila dveře jejího bytu a v něm našla její bezvládné tělo, které v něm bezvládně leželo nejspíš i několik dní. Za den jejího skonu byl stanoven čtvrtek 7. března 2019, devět dní před jejími 89. narozeninami.