Video placeholde

Roman Šmucler: Koronavirus tu bude měsíce, zdravotnictví už zkolabovalo, stát nám zakázal kupovat respirátory

Připravme lidi na to, že to bude trvat měsíce, půl roku je můj optimistický odhad, říká o pandemii koronaviru šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. Pro zubaře se pokouší sehnat respirátory, aby mohli dál fungovat, problémy ale mají všichni lékaři. Podle Šmuclera i proto, že stát před časem zakázal tyto pomůcky nakupovat. Lékaři se teď pro stát obětují. Je třeba se taky připravit na globální ekonomickou krizi a na to, že někde nebude na mzdy.

Potřebujeme, aby stát co nejmíň krvácel, lidi budou mít dál rakovinu a zubní kazy, nemůžeme to nechat zabít, říká Šmucler. Musíme podle něj udržet ty klíčové věci a tam by se měly rozdělit roušky a respirátory. Stát zakázal, aby si lékaři mohli respirátory sami kupovat. Šmucler teď s kolegy distribuci pomůcek řeší vlastní cestou. Je podle něj logické, že řada lékařů je nakažená, jde jim teď o vše a riskují. Dodává, že neví, kam stát respirátory, které nakoupil, rozdělil.

Karanténa nic nezměnila, potřebujeme skutečnou karanténu, míní Šmucler. Stát by měl dohlédnout na to, že se skutečně dodržuje, v ulicích by mohla být i armáda. Roušky by pak měli lidé nosit povinně. Šmucler apeluje na lidi, aby je opravdu nosili. Klíčové podle něj je ochránit starší lidi. Koronavirus totiž nezmizí během pár dní, ale bude tu měsíce.

Zdravotnictví by měli převzít Lékaři bez hranic, jsou zvyklí přijít někam, kde není systém, říká Šmucler. Musíme myslet krizově a říct si férově, co máme a co chybí. Taky je třeba se připravit na ekonomickou krizi a dopady, jaké to bude mít na firmy i lékaře.

Proč je i dnes nedostatek respirátorů a roušek? Jak stát celou věc řídí a kde dělá chybu? Kdo by měl být testován? Je vůbec číslo nakažených teď důležité? Proč tu bude koronavirus měsíce a na co se máme připravit? A selhává řízení státu v krizi?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>