Ukázka ze hry NHL 19 - ilustrační snímek

Ukázka ze hry NHL 19 - ilustrační snímek Zdroj: Archív

Hokejová extraliga jede dál. Play-off hráči odehrají ve svých domovech přes Playstation

I přes nepříznivě se vyvíjející situaci, kdy vláda každým dnem zakazuje víc a víc věcí, až nakonec zakáže samu sebe, tu máme pořád důvody k radosti. Například hokejová extraliga bude pokračovat i přes zákaz shromažďování, a dokonce i přes karanténu.

„S letošní sezónou to nevypadalo dobře. Nejdříve nám zakázali diváky a potom nám zakázali hrát. Museli jsme vyřešit, jak pokračovat v play-off, když hráči nemůžou hrát, a pak nás to napadlo. Žijeme ve světě prošpikovaném nejmodernější technologií. Co kdybychom přesunuli hokej do virtuálního světa? Hráči přeci nemusí být fyzicky na ledě. Stačí, když si ve stanovený čas zapnou doma v obýváku playstation, připojí se na internet a zápas budou takzvaně streamovat. Budeme mít nejen hokejový výsledek, ale zároveň i diváky, kteří mohou živý stream samozřejmě sledovat,“ vysvětloval Tomáš Král předseda Českého svazu ledního hokeje.

„K extraligovému play-off použijeme hru NHL 19, která byla na žádost svazu modifikována samotnými vývojáři z firmy Electronic Arts, která hru vydává. Speciálně pro nás byl naprogramován mód „extraliga“, kam byly přidány mančafty, kterých se play-off týká. Samozřejmě, že jsme mysleli i na sponzory, takže lední plochy i dresy jsou autentické včetně všech reklamních bannerů a sloganů,“ pokračoval Tomáš Král.
Samotní hráči si tento způsob play-off pochvalují, protože dostanou peníze za to, že budou ležet na gauči a hrát hry. Tak lehké to ale nebude.

Potvrzeno! MS v hokeji 2020 nebude. Je to tvrdá realita, řekl Fasel >>>

„Play-off začíná příští týden, takže teď musíme zabrat a změnit taktiku tréninků. Nebudeme se zaměřovat na fyzičku ani přesnost střel. Důležitá je teď jemná motorika. Klíčová pro úspěch bude kvalitní práce s palci a koordinace dalších prstů. Na to nyní zaměřujeme tréninky, které jsou dvou i třífázové. Máme málo času, za týden to začíná,“ vysvětluje Daniel Moučný, nový asistent plzeňského trenéra, který připravuje hráče na svět videoher. Daniel Moučný je vicemistr republiky ve Fortnite a minulý rok se na mistrovství Evropy ve Starcraftu dostal mezi nejlepších padesát hráčů. Rovněž se pravidelně účastní turnajů ve sportovních hrách, jako FIFA nebo právě NHL. Z tohoto pohledu je pro plzeňský klub velkým přínosem.

Před vypuknutím play-off posilovaly však i ostatní týmy, které teď nově mají asistenty z komunity hráčů videoher.

Nezůstává však jen u hokeje. I ostatní sporty stále více a více sahají po možnosti pokračovat alespoň virtuálně. Gambrinus liga vyjednává s Electronic arts modifikaci hry FIFA pro potřeby české ligy.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Hokejové play-off samozřejme nebude a o dohrání fotbalové ligy se ještě jedná, šířeni koronaviru je však smutnou skutečností.