Andrej Babiš na dovolené

Andrej Babiš na dovolené Zdroj: Facebook

Nesnažme se karanténu babišovsky „ojebať“. Ukažme, že máme svědomí

Kdyby se lidé chovali rozumně a slušně, nesnažili se v každém protivirovém opatření najít skulinky a nějak ho obejít, nemusely by být nejspíš zákazy tak drakonické. Bohužel sklízíme důsledky dlouhodobě vytvářené atmosféry, jejímiž nejviditelnějšími exponenty jsou prezident Zeman a premiér Babiš. Ústava? Kus popsaného papíru, kde se mezi písmenky dá vždycky nějak uhnout. Korunové dluhopisy, dotace na Čapí hnízdo? Přechytračit každého co to jde, na samé hraně kriminálního jednání. Jaký div, že se teď velká část národa chová stejně vůči opatřením, která mají brzdit epidemii?

Pokud se nezačneme chovat rozumně a nevzpomeneme si, že bychom měli mít také nějaké svědomí, čekají nás nedozírné problémy. Naprosto přesně to na noční tiskové konferenci vystihl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček.

Dotaz novinářky: „Jaké hrozí sankce lidem, kteří nebudou respektovat vyhlášenou karanténu?“

Hamáček: „Hrozí jim, že někoho nakazí, ten umře a jim to bude celý život líto.”

Nejlepší možná odpověď. Jasně, novinářka čekala něco jiného. Třeba „tři miliony pokuta za zákaz vycházení“. Pak by se mohl roztočit další kolotoč tradičních dotazů: Není to moc? Jak to dostanete z lidí, kteří nedělají nebo nemají takové příjmy? Co, když to někdo bude dělat dál a dál opakovaně? Bla bla bla.

Ne. Lidem, kteří nebudou respektovat vládní opatření a karanténu, hrozí, že kvůli nim někdo umře. Může být vůbec pro člověka nějaký horší trest? Pokud dokážeme nad rizikem takové „sankce“ mávnout rukou, pak – nerad to říkám – nejsme lidi a  pandemii koronaviru si zasloužíme.

Takže za sebe navrhuju: Pojďme ukázat Zemanovi, Babišovi a dalším podobným, že jsme lepší než oni.  Pojďme dodržovat nařízená opatření. Přestaňme se snažit karanténu babišovsky „ojebať“. Ne kvůli případné hrozící pokutě. Prostě proto, že jsme lidi a chceme mít čisté svědomí.