Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Vláda od půlnoci zakázala volný pohyb lidí na celém území Česka. Omezují se další služby

Vláda v neděli v noci zakázala s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na noční tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měly přednostně využívat bezhotovostní styk. Obecně vláda na lidi apeluje, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Dnes v televizi Prima zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta.

Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků. Vláda naopak nově zakázala s výjimkami prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, taxislužby s výjimkou těch rozvážejících potraviny a těch, které jsou řízeny osobami s oprávněním řidiče taxislužby, a dále prodej elektroniky, který byl mezi výjimkami původního nařízení ze soboty. Na noční tiskové konferenci po nedělním jednání vlády to řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Zákaz se nevztahuje dále například na provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilek nebo provoz pohřební služby. Ve městech také přestávají fungovat parkovací zóny určené jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Novým usnesením vláda konkretizuje sobotní nařízení. Tím od soboty 06:00 rozhodla o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček nebo novin a časopisů.

Vláda dále rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Svolání štábu už dnes dopoledne avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), už dříve jeho aktivaci podle svých vyjádření několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní rady státu, v případě nutnosti vládě.

Podle statutu má štáb 18 členů, jeho předsedu jmenuje premiér podle situace. V případě vyhlášení stavu ohrožení státu v souvislosti se zajišťováním obrany země před vnějším napadením, za válečného stavu či za dalších situací významně se dotýkajících bezpečnostních zájmů ČR jím má být ministr obrany, v dalších případech ministr vnitra. Vláda tak musela statut změnit.