Šíření koronaviru v Číně se významně zpomalilo - ilustrační snímek

Šíření koronaviru v Číně se významně zpomalilo - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Michaela Mlíčková Jelínková: Číno, Česko kvůli koronaviru volá Mayday


Všimli jste si? Prezident Zeman, který si jindy uzurpuje pozornost za každou cenu, jako by se vypařil. Všímejme si, jak se v době skutečného ohrožení naší země a lidí chová ten, kdo se jindy tak často a rád staví do role ochránce národních zájmů.

Pár střípků z médií. Koncem ledna, kdy už i každému soudnému laikovi bylo jasné, že koronavirová nákaza dřív nebo později dorazí do Evropy, inicioval Jaroslav Tvrdík, tedy jeden z hlavních ochránců čínských zájmů v Česku, sbírku pro Čínu. Dne 2. února na svém twitteru veřejně poděkoval konkrétní firmě za dodání respirátorů a roušek. "Vcera odeslano do Pekingu, Sanghaje a Zhejiangu. Je to symbolicke, ale pratele poznas v nouzi!" Teď máme v Česku situaci, jaká je. Vláda v mezičase export roušek a respirátorů zakázala. Už v lednu jsem považovala exportní akci za nezodpovědnost a smutný příklad řitního alpinismu směrem východním.

Ale dejme tomu, že tento neopatrný přešlap, jak ho potvrdil čas, pomineme. Nepřichází ale právě v těchto těžkých dnech hvězdná chvíle pro pionýry dobrých česko-čínských vztahů s panem prezidentem v čele? Nepochybně ano. Kdy jindy zúročit pro dobro Česka své nadstandardní konexe s Čínou? Zatím je však ticho po pěšině. Vidíme jen, jak prezidentův poradce Nejedlý není schopen po příletu z Číny dodržet karanténu. Prezident Zeman pak byl na oltář přátelství s Čínou nejspíš připraven položit oběť nejvyšší - jak jinak si vysvětlit jeho odhodlání účastnit se jistého summitu v Číně. Summit, bohužel, nakonec zrušili sami Číňané.

Čína je momentálně největším světovým bojištěm o roušky a respirátory, které v Česku již několik týdnů chybí. Čínské sklady, které mají být plné, zejí prázdnotou; letadla, která se mají z Číny vracet s miliony roušek a respirátorů, přilétají prázdná. Objednávky visí ve vzduchoprázdnu. Je naděje, že se situace příští týden změní, pokud ovšem objednané miliony roušek skutečně dorazí. Velmi sympaticky pak působí bezplatná pomoc společnosti PPF, která po své ose zajistila milióny ochranných pomůcek a předá je v pondělí bezplatně českému státu. Jenže pomoc nebudeme potřebovat jen tento či další týden, ale nejspíš mnohem déle. Nezbývá než doufat, že - jak napsal na twitter pan Tvrdík - v nouzi poznáš přítele. A taky svého prezidenta. Dívejme se pozorně a nezapomeňme.

Autorka je spisovatelka a bývalá diplomatka